GUTERRES AKTIVIZON ARTIKULLIN 99 TË OKB: NË GAZA, ARMËPUSHIM URGJENT

Në një lëvizje historike, sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, ka aktivizuar artikullin 99 të OKB-së që kërkon vendosjen e një armëpushimi të menjëhershëm humanitar në Gaza.

Tashmë ky artikull i aktivizuar do dërgohet për një votë në Këshillin e Sigurimit, aty ku shumcia e anëtarëve janë pro armëpushimit, por SHBA, aleat i patundur i Izraelit, mund të vendosë veton.

Sipas BBC-së, aktivizimi i artikullit 99 ka ndodhur vetëm nëntë herë në historinë e OKB-së dhe kanë kaluar dekada që nga vendimi i fundit. Në një letër dërguar anëtarëve të OKB-së, Guterres thotë se Gaza është pranë një katastrofe humanitare, me ndihmat ushqimore që nuk po futen në sasitë e duhura, shtëpitë e shkatërruara dhe spitalet e kthyera në shesh-betejë, si dhe numrin rekord të viktimave.

Guterres theksoi se situata po përkeqësohet me shpejtësi, me pasoja potencialisht të pakthyeshme për palestinezët dhe për sigurinë në të gjithë rajonin. Ambasadori i Izraelit në Kombet e Bashkuara, Gilad Erdan, reagoi me zemërim ndaj thirrjes së Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së dhe përsëriti thirrjet që ai të japë dorëheqjen. Ai shtoi se thirrja për një armëpushim është “në fakt një thirrje për të mbajtur mbretërimin e terrorit të Hamasit në Gaza”.

Brenda javës pritet që Këshilli i Sigurimit të mblidhet për këtë çështje.

SHARE