GJEKA: BISEDIMET PO VAZHDOJNË, SHEHOVIQ: NJË HAP I MIRË FILLESTAR

Në mbledhjen në ndërtesën e Qeverisë, temë e së cilës është regjistrimi i popullsisë, nuk u zgjidh asgjë konkrete.

Kështu tha ministri për të Drejtat e Njeriut dhe të Pakicave, Fatmir Gjeka, pas takimit.

“Janë dhënë shumë ide të ndryshme për të arritur një konsensus. Më vjen keq që për shkak të regjistrimit erdhi deri tek një ndërlikim politik. I jam mirënjohës kryeministrit që e nisi këtë. Një nga rastet e rralla ku kryeministri drejton një konsensus më të gjerë. Ne do të vazhdojmë të gjejmë një zgjidhje. Ajo që është e rëndësishme është që të punojmë së bashku dhe të arrijmë një konsensus. Nuk kemi zgjidhur asgjë konkrete. A vihet në pikëpyetje data në fjalë? Do të shohim, asgjë nuk është konkretizuar”, tha Gjeka pas takimit.

Lideri i Socialdemokratëve, Damir Shehoviq, tha se takimi i sotëm është “diçka që të gjithë duhet ta afirmojmë si një hap të mirë fillestar”.

“Së dyti është e vërtetë që ka pasur çështje për të cilat kemi arritur marrëveshje, por ende nuk ka marrëveshje për çështjet kyçe. Ne këmbëngulëm në tezën se një marrëveshje është më e rëndësishme se data e mbajtjes së regjistrimit, të ulim tensionet dhe se duhet të mbahet kur të biem dakord për mekanizmat e kontrollit”, tha Shehoviq.

Ai shpjegoi se kërkesat kanë të bëjnë me fitimin e besimit te regjistruesit, instruktorët, kontrollorët dhe krijimin e softuerit për kontrollin e të dhënave.

Sulo Mustafiq nga Këshilli Boshnjak në Mal të Zi tha se këshillat kanë iniciuar dialogun për regjistrimin e popullsisë.

“Dëshiroj të ndaj optimizmin nga takimi, numri i çështjeve të diskutueshme mund të zvogëlohet në disa çështje dhe ato kanë të bëjnë me transparencën, kontrollin dhe pjesëmarrjen e kontrollorit të opozitës dhe këshillave të pakicave. Bëhet fjalë për vetë regjistruesit, sepse në disa komuna mungon numri i madh i regjistruesve. Ka ende punë për të bërë. Besoj se në periudhën e ardhshme, përmes ndonjë takimi të ri, të cilin e pres së shpejti, do ta zvogëlojmë rrethin e pyetjeve të hapura”, tha Mustafiq.

SHARE