​Interesante, por jo e vërtetë – pesë mite të njohura për alkoolin

Ka shumë mite që lidhen me konsumimin e alkoolit. Disa prej tyre u besohen më shumë se të tjerëve.

Këto janë pesë mitet e zakonshme rreth alkoolit që duken interesante, por nuk janë të vërteta.

Nëse fle, do të eliminoj alkoolin e konsumuar nga trupi imclosevolume_off

Pikërisht e kundërta e këtij mendimi – gjumi e ngadalëson shpejtësinë e kthjellimit, sepse gjumi parandalon zbërthimin e alkoolit në gjak. Prandaj, ndërsa ne flemë, trupit do t’i duhet më shumë kohë për të eliminuar alkoolin nga trupi. 

Ky zbulim është bërë nga ekspertë japonezë nga Qendra Kombëtare për Luftimin e Alkoolizmit. 

Është gjithashtu interesante që alkooli ndikon negativisht në gjumin afatgjatë. Personat që konsumonin sasi më të mëdha të alkoolit, më vonë kishin probleme me gjumin.

Pirja e kafesë do të më ndihmojë të bëhem esëll

Kafeja përmban kafeinë, një stimulues që na bën të zgjohemi. Megjithatë, kafeina nuk e ndihmon trupin të përpunojë më shpejt alkoolin. 

Shkencëtarët pohojnë se pirja e kafesë në mëngjes do të përkeqësojë simptomat ekzistuese të “hangover”. 

Meqenëse kafeja është diuretik, ajo do të nxjerrë jashtë trupit ujin e mbetur, ndaj është më mirë të shmangni çdo pije me kafeinë. Është më mirë të pini ujë të thjeshtë ose pije me shumë vitamina që do të ndihmojnë trupin të rimbush elektrolitet.

Nëse ha ushqim të yndyrshëm përpara se të pi alkool, nuk do të jem në gjendje të dehem

Ushqimet e yndyrshme nuk do të veprojnë si një sfungjer dhe nuk do të thithin alkoolin. Megjithatë, është e rëndësishme të hani diçka para dhe gjatë konsumimit të alkoolit, sepse ushqimi në stomak ngadalëson përthithjen e alkoolit në gjak, nëse alkooli konsumohet në sasi të moderuar.

Asgjë nuk do të më ndodhë nëse përziej alkoolin me pije energjike

Pijet energjike ndryshojnë perceptimin se sa të dehur jemi në të vërtetë, sepse ato maskojnë efektet qetësuese të alkoolit që shpesh i shtyjnë njerëzit të ndalojnë së piri. 

Konsumimi i një kombinimi të pijeve energjike dhe alkoolit në sasi të mëdha mund të shkaktojë pasoja të rënda negative. 

Në mënyrë që të qëndroni të vetëdijshëm për kufijtë tuaj dhe të shmangni efektet e mundshme negative të shkaktuara nga konsumimi i tepërt i alkoolit dhe kafeinës, shmangni përzierjen e pijeve alkoolike dhe energjike.

Përzierja e pijeve të ndryshme alkoolike do të shkaktojë të përziera

Sasia e alkoolit që pi dikush dhe koha që e pi, janë më të rëndësishme se lloji i pijes së konsumuar ose mënyra e përzierjes së pijes. 

Pirja e tepërt e çdo alkooli shumë shpejt mund t’ju bëjë të ndiheni të sëmurë, qoftë verë, birrë apo pije e fortë. Për ilustrim, e njëjta sasi alkooli, pra etanol (10 g), gjendet në 250 ml birrë me 5% alkool, 100 ml verë me 12% alkool ose 30 ml pije alkoolike me 40% alkool. 

Duhet të dini gjithashtu se mëlçisë i duhet rreth një orë për të përpunuar dhe hequr një njësi ose 10 g alkool. Asgjë nuk mund të përshpejtojë procesin e eliminimit të alkoolit nga trupi.

SHARE