MBYLLEN KAFENETË DHE SHKOLLAT NË PODGORICË, CETINJË, BUDVA DHE ULQIN

Për shkak të përkeqësimit të ndjeshëm të situatës epidemiologjike, gjatë 14 ditëve të ardhshme, masa më të rrepta do të zbatohen në Podgoricë, Cetinje, Budva dhe Ulqin, njoftoi Instituti i Shëndetit Publik. Sot, ato katër komuna u zhvendosën në grupin tre, domethënë, në ato komuna, puna me objektet hotelierike dhe tubimet në objektet e strehimit për personat që nuk janë anëtarë të një familje të përbashkët familjare janë të ndaluara. Poashtu, në këto komuna janë mbyllur edhe shkollat. Rritja eksponenciale e numrit të rasteve të reja që mbërritën si rezultat i mosrespektimit të masave dhe mbledhjeve masive në ditët e mëparshme, kërkoi që Instituti i Shëndetit Publik të bënte një vlerësim më të hershëm të shkallës kumulative të incidencës (numri i rasteve të reja të regjistruara gjatë 14 ditëve të mëparshme). Metodologjia, e cila përfshin një “sistem semafori”, parashikon që nivelet e incidencës dhe lista e komunave do të përcaktohet nga Instituti bazuar në numrin e rasteve të regjistruara rishtazi në një periudhë 14-ditore.  Prandaj, për shkak të përkeqësimit të ndjeshëm të situatës epidemiologjike, gjatë 14 ditëve të ardhshme, masat më të rrepta do të zbatohen në këto komuna: 

Në grupin 3: Podgorica, Cetinja, Budva dhe Ulqini, ndërsa në grupin 2: Tivari, Berane, Nikshiqi, Mojkovci, Kotori, Bijello Pole, Plevla dhe Andrijevica. 

Zbatimi i masave do të fillojë të Premten, 6 Nëntor, në mesnatë, dhe zbatimi nuk duhet të jetë më i shkurtër se 14 ditë. Në mënyrë që të ruhet ritmi i monitorimit të situatës në terren dhe të monitorohet efekti i zbatimit të masave, Instituti do të vazhdojë të publikojë rregullisht normat e incidencës komunale 14-ditore të Shtunën në mëngjes. Një vlerësim i ri do të bëhet të Shtunën, më 7 Nëntor, pas së cilës Instituti do të informojë opinionin për hapat e mëtejshëm.

SHARE