MALI I ZI DO TË JETË ANËTARI I PARË I ARDHSHËM I BE-së

Mali i Zi do të jetë anëtari i parë i ardhshëm i Bashkimit Evropian (BE), tha kryenegociatorja Zorka Kordiq, duke deklaruar se kursi pro-evropian mbetet udhëheqësi i institucioneve malazeze. Ajo tha se, në kohë pandemie, shëndetësore dhe pasigurie ekonomike, kujdesi për të dashurit dhe distancimit shoqëror, nuk është e lehtë të flasësh për tuba të qartë për të ardhmen e vendit. “Sidoqoftë, në rastin e Malit të Zi, angazhimi strategjik është mjaft i sigurt – vendi ynë është në familjen evropiane dhe ne do të jemi anëtari i parë i ardhshëm i BE,” tha Kordiq për revistën Eurokaz. Sipas saj, procesi i anëtarësimit në Bashkim Evropian shpesh shihet si një lojë komplekse dhe e pafund burokratike-teknike e hapjes dhe mbylljes së kapitujve. Ajo tha se Bashkimi, duke zbatuar me sukses politikën e zgjerimit, ka deklaruar për dekada që ende dëshiron të mbijetojë në këto parime dhe të ruajë besimin e qytetarëve në vizionin e një të ardhme të përbashkët evropiane. “Mali i Zi është dhe duhet të jetë një pjesë e asaj të ardhme, jo vetëm sepse, si një anëtar i besueshëm i NATO-s, është pjesë e sistemit të sigurisë kolektive në kontinentin evropian, por gjithashtu sepse ne jemi gjeografikisht, historikisht, kulturalisht tashmë pjesë e Evropës,” tha Kordiq. Ajo tha se beson se, kur BE hap dyert për të mirëpritur Malin e Zi, do të jetë një moment historik, “por gjithashtu një nxitje për të gjithë rajonin të na ndjekë në atë rrugë.” “Mesazhi ynë, drejtuar qytetarëve tanë, BE dhe fqinjëve tanë, është i qartë dhe jo i dykuptimtë: Mali i Zi është i vendosur të bëhet anëtari i radhës i Bashkimit dhe ai qëllim strategjik do të jetë parimi i të gjitha përpjekjeve tona të ardhshme,” përfundoi Kordiq.

SHARE