ÇDO LLOJ I RI I VIRUSIT SHFAQET TEK TË PAVAKSINUARIT

Fakti që numri i infektimeve të reja të infektuara me virus është në rënie në Mal të Zi nuk do të thotë se ne duhet të relaksohemi dhe se do të zgjasë derisa numrat të jenë dyshifrorë ose njëshifrorë, tha Marija Bozhoviq, epidemiologe në Institutin e Shëndetit Publik. Ajo në programin e mëngjesit të TVMZ tha se epidemia është e paparashikueshme dhe se nuk e di se kur mund të rritet numri i të infektuarve, pasi ka lloje të reja.“Çdo lloj i ri i virusit shfaqet tek personat që janë të pavaksinuar, të cilët janë të imunokompromisuar, pra kanë mutacione në virus, i cili transmetohet te të tjerët. Prandaj, vijmë në një situatë ku nuk e dimë se me çfarë po përballemi, a do të kemi pasqyrë më të rëndë klinike dhe infektim më të rëndë të sëmundjes”, tha Bozhoviq. Ndryshe nga viti i kaluar, kur gripi sezonal ishte i papërfillshëm, ajo thotë se këtë vit nuk është një situatë e tillë. Duke komentuar ndalimin e festimit të natës së Vitit të Ri në ambient të hapur dhe rrezikun epidemiologjik, Bozhoviq shpjegoi se transmetimi i virusit është më pak në ambiente të hapura sesa në ambiente të mbyllura. “Kur kemi tubime, qoftë në ambiente të hapura apo të mbyllura, është rrezik epidemiologjik nëse nuk respektojmë masat elementare. Ai tubim do të ishte mirë nëse të gjithë do të mbanin maska, nëse të gjithë do të ishin në një distancë prej një metër e gjysmë dhe atëherë do mund të themi se mund të mbajmë një manifestim të tillë”, tha epidemiologja. Nëse nuk ka mundësi kontrolli dhe kur bëhet fjalë për festimet e Vitit të Ri kur njerëzit do ta kishin të vështirë të mbanin maska, rreziku është i madh.

SHARE