TË SHQETËSUAR PËR KLIMËN E POLARIZUAR NË MALIN E ZI

Kryetari i Komitetit Parlamentar për Stabilizim dhe Asociim të Parlamentit Evropian, Vlladimir Bilçik, tha se, siç thuhet në rezolutën e PE mbi Malin e Zi, ai është i shqetësuar për klimën e polarizuar dhe të tensionuar në vend dhe se një dialog konstruktiv është thelbësor për të përparuar më tej. Bilçik vlerësoi se, pavarësisht disa aktivitete pozitive në fushën e krimit të organizuar dhe korrupsionit, është e rëndësishme që Mali i Zi të ndjekë mendimin e Komisionit të Venecias në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe përmes një dialogu që përfshin të gjitha palët. Bilçik mirëpriti nismën e Beçiq, i cili bëri thirrje për dialog midis shumicës parlamentare dhe opozitës për të gjitha zgjidhjet ligjore që kërkojnë një shumicë prej dy të tretave ose tre të pestave në parlament. “Pa zgjidhur këto çështje, përparimi kryesor i Malit të Zi do të jetë jashtëzakonisht i vështirë,” tha Bilçik. Ai tha se Mali i Zi është ende një udhëheqës në procesin e integrimit evropian, por se reformat duhet të shkojnë më shpejt. “Çështjet kryesore janë sundimi i ligjit, liria e medias, reforma gjyqësore, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe përmbushja e standardeve të përkohshme për kapitujt 23 dhe 24. Unë mendoj se të gjithë e dimë se çfarë duhet të bëhet,” tha ai.

SHARE