UNITETI I NATO-s DOMETHËNËS PËR TRAJTIMIN E VIRUSIT

Ministri i Jashtëm i Malit të Zi Srgjan Darmanoviq tha se uniteti dhe solidariteti i aleatëve të NATO-s, si dhe përpjekjet e përbashkëta, janë domethënëse në trajtimin e krizës COVID-19.

Ai mori pjesë në një takim të ministrave të jashtëm të NATO-s të organizuar përmes një video-konferencë.

Një nga temat kryesore të takimit ishte implikimet e sigurisë së krizës COVID-19 mbi Aleancën dhe Aleatët. Në këtë drejtim, takimi miratoi një Deklaratë ku theksohej solidariteti dhe vendosmëria e Aleatëve për të kontribuar në pandeminë përmes bashkëpunimit të ndërsjellë dhe koordinimit me partnerët e tjerë ndërkombëtarë.

“Aleatët tregojnë një angazhim të përbashkët për këtë qëllim përmes gamës së instrumenteve dhe kapaciteteve që janë në dispozicion të tyre brenda Aleancës, përfshirë transportin kritik të avionëve të pajisjes mjekësore, mbështetjen mjekësore dhe profesionale, shkëmbimin e praktikave, njohurive shkencore dhe teknologjike,” thuhet në deklaratë.

Ministri Darmanoviq theksoi rëndësinë e unitetit dhe solidaritetit, si dhe përpjekjet dhe përkrahjen e përbashkët në trajtimin e krizës COVID-19, si në mënyrë bilaterale ashtu edhe përmes mekanizmave shumëpalëshe.

Gjatë takimit, ministrat diskutuan gjithashtu për projektimin e stabilitetit përtej kufijve të Aleancës, me një fokus të veçantë në Jug, dhe forcimin e parandalimit dhe politikave të mbrojtjes, dhe diskutuan sfidat e tjera që ndikojnë në sigurinë e zonës Euro-Atlantike.

Ministrat gjithashtu e mandatuan zyrtarisht Grupin e Ekspertëve të Mendimit Strategjik që të fillojnë punën dhe të përgatisin një seri rekomandimesh për të forcuar unitetin dhe dimensionin politik të Aleancës.

SHARE