BEGIQ: JANË ARRITUR KUSHTET PËR PËRFUNDIMIN E EPIDEMISË

Mali i Zi ka kaluar në dy periudha inkubacioni prej 28 ditësh pa raste të reja të koronavirusit, që do të thotë se janë përmbushur kushtet për anulimin e epidemisë, tha ndihmësi i drejtorit të Institutit të Shëndetit Publik (ISHP), Senad Begiq.

Kjo është një procedurë e përcaktuar me ligj që thotë se një epidemi mund të përfundojë kur ka kaluar një periudhë të dyfishtë inkubacionit.

Periudha nuk është e përcaktuar me ligj, ajo është më e përcaktuar nga disa rregulla epidemiologjike.

Ligjërisht formalisht, siç shpjegoi ai, kjo nuk ndryshon shumë në fushë, sepse rreziku nga sëmundja ende mbetet e pranishme.

Masat dhe urdhrat e Ministrisë dhe rekomandimet e ISHP mbesin në fuqi. Këto janë distanca fizike, larja e duarve si dhe përdorimi i maskave.

Hapja e kufijve, tha ai, rrit nivelin e rrezikut derisa pandemia të zhduket në të gjithë botën.

“Dallimi midis kësaj tani dhe asaj që ndodhi në shkurt është njohja dhe përvoja jonë. Tani ne e dimë se me cilin kundërshtar po ballafaqohemi, kapacitetet tona janë të ndryshme, dhe ne jemi më të gatshëm të ballafaqohemi me rrezikun e hapjes së kufijve,” tha Begiq.

SHARE