LLAUSHEVIQ: JEMI SI ITALIA NË FILLIM TË PANDEMISË

Intensiteti aktual i transmetimit të coronavirusit në Mal të Zi është më i lartë se sa ishte në Bergamo të Italisë në fillim të pandemisë. Popullsia e moshuar në Itali u prek, i tha Radio Malit të Zi, mjeku Dragan Llausheviq nga Instituti i Shëndetit Publik. “Deri kohët e fundit, ne mbronim mirë shtëpitë e të moshuarve, por fatkeqësisht virusi ka depërtuar edhe atje. Ne do të shohim vetëm se cilat janë pasojat”, vuri në dukje ai. “Ne po shohim se cilat janë rezultatet nga Gjermania, zakonisht nga 20 deri në 30 për qind e rezultateve pozitive dhe të tilla. Ne jemi përballur, sidomos gjatë javës së fundit, që përqindja e pozitiveve arriti deri në 40 për qind, e cila tregon se intensiteti i transmetimit është jashtëzakonisht i gjatë”, tha ai. Ai shton se Mali i Zi po lufton me të gjitha ato. “Praktikisht të gjitha vendet përreth nesh po fitojnë përvojë përmes situatës sonë, e cila u shkaktua nga tubimet masive”, shtoi epidemiologu. “Nëse shikojmë faktin që në 14 ditët e fundit kemi pasur mesatarisht rreth 200 njerëz të infektuar në ditë, kjo do të nënkuptojë ekuivalentin – nëse do të ishim në situatën e Gjermanisë, do të kishim rreth 350 mijë të infektuar dhe për krahasim, Gjermania ka 285 mijë të infektuar nga fillimi i pandemisë. Ne kemi më shumë në 14 ditë sesa ata në shtatë muaj”, tha Llausheviq. 

SHARE