MALI I ZI TË VAZHDOJË ME REFORMAT

Mali i Zi, kandidati më i përparuar për anëtarësimin në BE, gjithashtu ka një mundësi të veçantë dhe një përgjegjësi të veçantë për të vazhduar në mënyrë aktive përpjekjet e saj për reforma, tha në një intervistë Michael Halcell, një profesor në Institutin për Politikë të Jashtme të Universitetit Johns Hopkins – Washington.

Ai thekson se formulimi i vjetër amerikan – “Evropa është e plotë, e lirë dhe në paqe” – është e ardhmja e vetme e vlefshme për kontinentin dhe mund të arrihet vetëm duke integruar kandidatë plotësisht të kualifikuar.

“Instinktet e mia janë që procesi i zgjerimit të BE është akoma i gjallë, megjithë ndryshimin e pashmangshëm në përqendrim në luftën kundër pandemisë Kovid-19”, deklaron Halcel.

Vendimi i Këshillit Evropian për të filluar negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore është, tha ai, një zhvillim i mirëpritur i situatës. Presidenti i Francës zemëroi, siç tha Halcel, shumë njerëz me insistimin e tij për reformën strukturore të procesit të pranimit, si parakusht për përparimin.

“Mali i Zi, i cili është kandidati më i përparuar për anëtarësim, ka një mundësi të veçantë dhe një përgjegjësi të veçantë për të vazhduar në mënyrë aktive të ndjekë përpjekjet e saj për reforma,” tha Halcel.

Ai është i bindur se e ardhmja e vetme për Ballkanin Perëndimor është Bashkimi Evropian.

SHARE