DRLEVIQ: OBLIGIMET NUK PRESIN , ANDAJ PRITET HAPJA E KAPITULLIT 8

Dinamika e zbatimit të detyrimeve në procesin e negociatave nuk vuan, përkundër masave kufizuese në organizimin e punës në Mal të Zi dhe shtetet anëtare të BE-së, tha Kryenegociatori Aleksandër Drleviq, duke shpresuar se qëndrimi pozitiv i Brukselit ndaj politikës së zgjerimit do të konfirmohej me hapjen e Kapitullit 8 – Konkurrencës.

“Duke marrë parasysh faktin se axhenda e negociatave është thurur praktikisht nëpër të gjitha aktivitetet e përditshme të subjekteve përkatëse në të gjitha fushat e bisedimeve, mund të themi se, në rrethanat aktuale, ne përmbushim detyrimet tona në masën më të plotë të mundshme në komunikim me Komisionin Evropian, Shtetet Anëtare, Delegacionin e BE-së në Podgoricë dhe të gjitha në përputhje me rregullat, procedurat dhe vlerat e BE-së,” tha ai. 

Ai kujtoi se Kapitulli 8 – Konkurrenca është i vetmi kapitull i hapur në procesin e negociatave BE-Mali i Zi, hapja e të cilit BE është kushtëzuar me arritjen e pesë kritereve fillestare, që është edhe numri më i lartë i standardeve fillestare kur bëhet fjalë për kapitujt individualë.

Ai beson se vendimi i marsit për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut është një tregues që, edhe në këto rrethana të vështira, BE është e gatshme të marrë vendime strategjike të zgjerimit.

Kryenegociatori e konsideroi takimin shumë të rëndësishëm, megjithëse formati i videos do të kufizojë diskutimet, pasi Samiti do të tregojë përkushtimin dhe angazhimin e BE-së për projektin e zgjerimit të Ballkanit Perëndimor dhe unitetin që Shtetet Anëtare kanë për këtë temë.

Ai beson se, pas shpërthimit të pandemisë, ajo që fillimisht mund të kishte vepruar si një “dështim shoku” ka qenë shpejt në gjendje të sjellë kontrollin dhe të dërgojë mesazhe të qarta dhe me zë të lartë për aktivitetet që po zbaton dhe planifikon të zbatojë.

Sipas Kryenegociatorit, KE gjithashtu ka demonstruar solidaritet me vendimin e fundit për të pranuar iniciativën e Shefave të Diplomacisë të Ballkanit Perëndimor për të përjashtuar rajonin tonë nga kufizimet e BE për eksportet e pajisjeve mjekësore për mbrojtje personale.

Ai gjithashtu tha se për shkak të situatës pandemike, nuk ka asnjë indikacion në këtë kohë që vonesat ose afatet mund të vonohen kur bëhet fjalë për publikimin e raporteve vjetore të KE.

SHARE