GJUKANOVIQ: QEVERIA E PAKICAVE NUK ËSHTË ZGJIDHJA MË E MIRË, POR NE DO TA MBËSHTESIM

Partia Demokratike e Socialistëve (PDS) është e gatshme të votojë për qeverinë e pakicës, sepse kjo është një zgjidhje më e mirë se situata katastrofike në të cilën Mali i Zi është në krye me qeverinë aktuale, tha kryetari i asaj partie dhe presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq. Në një intervistë për agjencinë MINA, Gjukanoviq tha se ai e konsideronte qeverinë e pakicës si alternativën më të keqe ndaj asaj aktuale, por, siç theksoi ai, në këtë moment nuk ka gatishmëri të një sërë subjektesh parlamentare për të mbështetur zgjidhje të tjera për tejkalimin e krizës. Ai beson se qeveria e pakicave duhet të zgjasë një vit dhe se është shumë e rëndësishme të përcaktohen prioritetet me të cilat do të merret në atë periudhë. Gjukanoviq vlerësoi se qeveria aktuale është e pasuksesshme, dhe se ka treguar paaftësi dhe papërgjegjshmëri ndaj interesave shtetërore për çdo çështje konkrete dhe se tashmë është vonë me largimin e saj. “Mali i Zi ka humbur shumë jetë njerëzish, falë politikës së dobët të qeverisë për të mbrojtur jetën dhe shëndetin e njerëzve në kontekstin e pandemisë së koronavirusit. Gjithashtu ka humbur më shumë investitorë dhe biznese pa të cilat nuk ka zhvillim dinamik ekonomik. Ka humbur vrullin fillestar në zhvillimin e institucioneve të shtetit të pavarur të Malit të Zi,” tha Gjukanoviq. Ai tha se falë kësaj, Mali i Zi po humbet një hap në rrugën e anëtarësimit në Bashkimin Evropian (BE). Ai theksoi se PDS-ja mendon se më së miri do të ishte të shkonin në zgjedhje të parakohshme parlamentare. “Gjëja më e përgjegjshme dhe më e drejtë është që t’u kthehet mandati qytetarëve, në mënyrë që ata të vendosin se kujt do t’ia besojnë menaxhimin e pushtetit ekzekutiv dhe politikën shtetërore,” tha Gjukanoviq. Sipas tij, për PDS-në, çështja nëse duhet të marrë pjesë në një qeveri të pakicës nuk është vendimtare. “Ju keni parë gjatë këtyre 17 muajve që PDS-ja ka dëshmuar se ju mund të merreni me politikën shtetërore me përgjegjësi, jo vetëm nga qeveria, por edhe nga opozita,” tha Gjukanoviq. Ai shtoi se qeveria e pakicës dhe synimet e saj duhet të diskutohen me të gjithë të interesuarit pas epilogut të nismës për ndryshimin e qeverisë më 4 shkurt.

SHARE