MALI I ZI LUAN NJË ROL TË RËNDËSISHËM NË BALLKAN, DUKE PROMOVUAR PAQEN DHE STABILITETIN

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Mirça Gjoana tha sot se Mali i Zi luan një rol të rëndësishëm në Ballkan, duke promovuar paqen dhe stabilitetin.

Pas takimit me presidentin e Malit të Zi, Jakov Millatoviq, ai tha se Mali i Zi është një aleat i vlerësuar i NATO-s në Ballkanin Perëndimor që kontribuon për paqen dhe stabilitetin në rajon.

“Mali i Zi ka një rol të rëndësishëm në Ballkan. Ju promovoni paqen dhe stabilitetin, gjë që është veçanërisht e rëndësishme në këto kohë të paparashikueshme”, tha Gjoana.

Vizita e Millatoviq në NATO, siç tha Gjoana, është një shenjë e qartë e përkushtimit ndaj Aleancës.

Millatoviq: Mali i Zi ka qenë, është dhe do të jetë një anëtar i besueshëm i NATO-s

Millatoviq përkujtoi se kjo është vizita e tij e parë zyrtare pas inaugurimit të tij si President i Malit të Zi më 20 maj.

„Kur erdha në Bruksel, pritej plotësisht të vizitoja selinë e Aleancës për të dërguar një mesazh se Mali i Zi ishte, është dhe do të jetë një anëtar i besueshëm i NATO-s, dhe kjo është politika që unë do të promovoj si president i ri i Malit të Zi. Doja të përcillja edhe një mesazh lidhur me shpenzimet tona ushtarake, të cilat janë pjesë e buxhetit të vitit 2023, për herë të parë do të kalojmë përqindjen prej 2% të PBB-së të akorduar për këtë qëllim, që është gjithashtu një mesazh i rëndësishëm”, tha ai.

Mesazhi i tretë i përcjellë nga NATO për aleatët e saj është ai që lidhet me politikën e jashtme dhe anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

“Qëllimi gjatë presidencës sime është që Mali i Zi të anëtarësohet në BE dhe të forcojë marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë me të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor”, tha Millatoviq.

Ai po ashtu thotë se i vjen shumë keq për pamjet që vijnë nga Kosova.

“Unë tashmë e kam diskutuar këtë me presidentin e Serbisë dhe presidenten e Kosovës, duke u përpjekur të dërgoj një mesazh paqeje nga Mali i Zi dhe të inkurajoj dialogun si zgjidhjen e vetme për imazhet që të gjithë shohim që vijnë nga veriu i Kosovës. Ju falënderoj për mikpritjen këtu në selinë e Aleancës dhe mezi pres bashkëpunimin tonë të mëtejshëm gjatë vizitës në Vilnius si pjesë e samitit të NATO-s si dhe në të ardhmen”, përfundoi Millatoviq.

SHARE