URAGANI IDALIA ZBARKON NË SHBA, SHKAKTOHEN PËRMBYTJE DHE ERËRA TË FORTA

Uragani Idalia ka arritur në tokë në Florida, duke sjellë erëra prej 110 mph (175 km/h) dhe kushte potencialisht kërcënuese për jetën.

Uragani arriti në tokë pranë qytetit të Keaton Beach, në zonën Big Bend të Floridës, rreth orës 07:45 me kohën lokale (12:45 BST).

Udhëzimet e Qendrës Kombëtare të Uraganeve thonë se stuhitë e kategorisë 3 mund të shkaktojnë dëme “shkatërruese”, duke përfshirë dëme strukturore në shtëpi, pemë të shkulura dhe rrugë të bllokuara.

“Një rritje katastrofike stuhie po ndodh përgjatë bregut të Bregut të Madh të Floridës, me erëra të dëmshme që përhapen në brendësi të Floridës veriore”, tha Qendra Kombëtare e Uraganeve.

Më herët, zyrtarët dhe Guvernatori i Floridës, Ron DeSantis paralajmëruan banorët e zonave të prekura që të strehohen në vend dhe të kujdesen veçanërisht për linjat e rrëzuara të energjisë. Sipas statistikave nga PowerOutage.us, numri i njerëzve pa energji në Florida është rritur në gati 265,000 që nga 0942 me orën lokale (14:42 BST).

Të dhënat – të cilat përditësohen rregullisht – tregojnë se një pjesë e konsiderueshme e popullsisë së zonës Big Bend të Floridës janë pa energji elektrike.

Guvernatori i Floridës Ron DeSantis thotë se priten stuhi prej 4,8 metrash në disa zona pasi erërat e forta shtyjnë ujin e detit në brendësi të vendit.

Disa zona të shtetit tashmë po shohin përmbytje, me ujë deri në gjunjë që mbulon rrugët dhe qytetet po përmbyten. Deri në 40,000 forca janë gati për të ndihmuar në rivendosjen e energjisë në vazhdën e stuhisë, thotë DeSantis, ndërsa paralajmëron njerëzit të jenë të kujdesshëm ndaj linjave të rrymës së rrëzuar. Disa njerëz në rajonin Big Bend të Floridës po injorojnë paralajmërimet dhe vazhdojnë të qëndrojnë në shtëpitë e tyre, ndërsa disa të tjerë janë të bllokuar në shtëpitë e tyre.

SHARE