TAKIMI I JASHTËZAKONSHËM I BE-së PËR ENERGJINË MBAHET MË 9 SHTATOR

Republika Çeke më 29 gusht ka thirrur një takim të jashtëzakonshëm të ministrave të energjisë të Bashkimit Evropian. Ky takim vjen mes një rritjeje të çmimeve dhe shqetësimeve për furnizimet e shkaktuara nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia. Ministri çek i Industrisë Jozef Sikela, vendi i të cilit aktualisht mban presidencën e radhës të bllokut, thirri takimin për 9 shtator. Sikela tha se një zgjidhje e mundshme për të ndihmuar në lehtësimin e krizës do të ishte kufizimi i çmimit për gazin e përdorur në prodhimin e energjisë elektrike. “Ne duhet të ndajmë çmimet e gazit nga çmimet e energjisë elektrike”, tha ai. Blloku prej 27 vendesh ka ndërmarrë hapa për të pakësuar varësinë e tij nga importet ruse të energjisë dhe së fundmi prezantoi një plan që u bën thirrje vendeve anëtare të shkurtojnë përdorimin e gazit natyror në 15 për qind.

SHARE