A mund të preken kafshët shtëpiake nga lija e majmunëve?

Rastet e lisë së majmunëve janë në rritje në botë.

Viroologu Dr Amr Bayoumy, foli ekskluzivisht për Mirror duke diskutuar se si transmetohet sëmundja dhe nëse duhet të shqetësohemi për përhapjen e saj tek qentë dhe macet tona.

Dr Bayoumy i Universitetit të Coventry filloi duke siguruar se lija e majmunëve nuk është një tjetër coronavirus.

“Përhapja e lisë së majmunit nga individët e infektuar te një person tjetër është nëpërmjet kontaktit të zgjatur. Kjo ndodh nëpërmjet mukozave, lezioneve, prerjeve të hapura ose plagëve ose materialeve të caktuara si shtrati, peshqirët ose rrobat”, tha ai.

Duke diskutuar historinë e sëmundjes, Dr Bayoumy zbuloi se virusi nuk filloi kurrë me majmunët, por më tepër te brejtësit. Ai shpjegoi se më vonë u quajt lija e majmunëve kur u izolua në një laborator te majmunët, dhe kështu erdhi emri.Lexo po ashtu:Simptoma që tregon se duhet të keni kujdes nga lija e majmunit – dhe si të shmangni infeksionin

A mund të preken qentë dhe macet nga lija e majmunëve?

Me pak fjalë, pronarët e kafshëve shtëpiake nuk kanë shumë për t’u shqetësuar, pasi nuk ka gjasa që ju mund të kaloni infeksionin e lisë së majmunëve te macet dhe qentë tuaj.

“Që kur [lija e majmunëve u regjistrua për herë të parë], ka pasur shpërthime periodike të sëmundjes në Afrikë dhe në SHBA në vitin 2003. Në rastin e shpërthimit amerikan, qentë dhe ketrat e infektuar ishin shkaku me ekspertët ende të pasigurt se si ketrat ishin infektuar fillimisht”, tha eksperti.

Por infeksioni midis qenve dhe maceve të përkëdhelur nuk ka gjasa. “Ne kemi nevojë për më shumë monitorim, por për momentin nuk ka pasur raste të raportuara të infektimit të qenve apo maceve”, shtoi ai.Lexo po ashtu:Lija e majmunëve – Kontaktet me ‘rrezik të lartë’ nxiten të izolohen

Sidoqoftë, brejtësit e mëdhenj mund të jenë të ndjeshëm ndaj lisë së majmunit. /Telegrafi/

SHARE