AXHIQ: KËRCËNIMET E SIGURISË JANË TEPËR SFIDUESE PËR PËRPJEKJET INDIVIDUALE

Natyra e kërcënimeve globale të sigurisë me të cilat përballemi janë shumë sfiduese për përpjekje të suksesshme individuale. „Prandaj ballafaqimi i përbashkët me ta është jo vetëm i dëshirueshëm, por edhe absolutisht i nevojshëm,“ theksoi kreu i Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ministri i Punëve të Brendshme, Filip Axhiq, në Konferencën e Iniciativës A5, e cila u mbajt në Budva në formatin e ministrave të mbrojtjes. Siç tha ai, zhvillimi i ngjarjeve në Ukrainë testoi vendosmërinë e komunitetit ndërkombëtar, por nuk e ndau atë. Aleatët dhe partnerët mbetën të bashkuar përballë kërcënimeve në krahun lindor, duke ofruar ndihmë të konsiderueshme ushtarake dhe humanitare në mbështetje të përpjekjeve të popullit ukrainas për të mbrojtur lirinë dhe sovranitetin e tyre. Pjesëmarrësit e konferencës diskutuan rreziqet dhe sfidat bashkëkohore të sigurisë në mjedisin global dhe kontributin e mundshëm të vendeve anëtare të A5 në bashkëpunimin rajonal dhe global të mbrojtjes në kontekstin e luftës në Ukrainë. “Nuk duhet të harrojmë se për gati 20 vjet Karta Amerikano-Adriatike ka shërbyer si shembull i marrëdhënieve të mira rajonale dhe si nxitës i paqes dhe stabilitetit në rajon dhe më gjerë. Është një mision që duhet ta ruajmë në të ardhmen,“ tha Axhiq. Ai shtoi se kërcënimet e sigurisë që u teorizuan në kohën e krijimit të Kartës Amerikano-Adriatike, 19 vjet më parë, jo vetëm që janë bërë pjesë e realitetit, por janë edhe aq të theksuara sa mund të jemi të sigurt se do të zgjasë në të ardhmen e parashikueshme. Axhiq tha se duhet të kujtohet se sa e rëndësishme është të mbetemi e përkushtuar për përmirësimin e stabilitetit rajonal dhe, rrjedhimisht, integrimeve evropiane, të cilat janë të larta në listën e prioriteteve për të gjitha shtetet anëtare të Iniciativës.

SHARE