NË MAL TË ZI ALARM PORTOKALLI PËR SHKAK TË TEMPERATURAVE TEPËR TË LARTA

Alarmi meteorologjik portokalli do të jetë në fuqi sot dhe nesër në të gjithë territorin e Malit të Zi, thuhet në faqen e internetit të Institutit Hidrometeorologjik të Malit të Zi.

Këtë herë arsyeja nuk do të jetë një stuhi por temperaturat tepër të larta.

Kujdes i veçantë është i nevojshëm për shkak të rrezatimit shumë të lartë ultravioletë. Autoritetet në situata të tilla kanë rekomandime:

  • Ekspozimi minimal i drejtpërdrejtë në diell nga ora 10 e mëngjesit deri në orën 4 pasdite.
  • Nëse qëndroni në ambiente të hapura, duhet të qëndroni në hije, të vishni rroba të bëra nga materiale natyrale që mbulojnë sa më shumë trupin, të vendosni një kapelë me gjerësi të gjerë dhe të mbani syze me xhama që bllokojnë rrezatimin ultravioletë.
  • Në lëkurë, dhe veçanërisht në lëkurën e pjesëve të ekspozuara të trupit, vendosni kremë me faktor mbrojtës SPF 30+ çdo dy orë, edhe gjatë periudhave me vranësira graduale.
SHARE