FATURA MË TË VOGLA TË ENERGJISË ELEKTRIKE PËR PERSONAT NË NEVOJË

Qeveria ka rënë dakord me Industrinë e Energjisë Elektrike të Malit të Zi që 40 përqind e faturave për Prill, Maj dhe Qershor do të ulen për pensionistët që kanë një pension më të vogël se 122 euro dhe të gjithë ata që janë në Byronë e Punësimit dhe që plotësojnë kriteret, tha Kryeministri i Malit të Zi Zdravko Krivokapiq. Kjo u njoftua përmes një konferencë për shtyp me rastin e prezantimit të paketës së re të mbështetjes për ekonominë, e cila u miratua sot në seancën e qeverisë. Krivokapiq tha se Qeveria ka vendosur të vazhdojë mbështetjen e ekonomisë dhe qytetarëve. “Ne jemi përpjekur ta mbajmë këtë masë të mirë për kategoritë shoqërore,” vuri në dukje kryeministri. Krivokapiq tha se si administratë, ai do të përpiqet të përmbushë detyrime të shumta. Ai shtoi se mbështetja do t’i referohet kompanive mikro – dyqaneve të vogla, salloneve të flokëve… Millena Lipovina Bozhoviq, Sekretare e Shtetit në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, rikujtoi se në tremujorin e parë, gjashtë milion euro ishin caktuar për kategoritë e cenueshme. “Risi kryesore e paketës së re të mbështetjes është konfirmimi shtesë i fondeve të kredisë. U dha konfirmimi për të mbështetur ekonominë dhe ne e përcaktuam këtë paketë përmes një modeli katërfazor. Në fazën e parë, rreth 20 milion euro do të ndahen përmes Fondit të Investimeve dhe Zhvillimit të Malit të Zi, shumica e të cilave u përkushtuan ndërmarrjeve mikro dhe të vogla,” tha ajo. Përveç kësaj, siç u njoftua nga Lipovina Bozhoviq, segmenti i dytë i referohet 40 milion eurove fondesh mbështetëse përmes një marrëveshje me Bankën e Zhvillimit të Këshillit të Evropës, në të cilën siç pohoi ajo, këto para do të drejtohen në bankat tregtare. Faza e tretë, e pritur në tremujorin e tretë, ka të bëjë me një marrëveshje kredie 50 milion euro midis Fondit të Investimeve dhe Zhvillimit të Malit të Zi dhe Bankës Evropiane të Investimeve. Në fazën e katërt, tha Lipovina Bozhoviq, shteti, në bashkëpunim me BERZH, do të nisë një fond të garantimit të kredisë që do të inkurajojë mundësinë më të lehtë të financimit për ndërmarrjet mikro dhe të vogla, ku qeveria do të garantojë fonde të caktuara.

SHARE