DRLEVIQ: NE BESOJMË NË ZGJERIMIN E BE-së DHE NË KONTEKSTIN E PANDEMISË

Mali i Zi beson se Bashkimi Evropian nuk do të braktisë politikën e saj të zgjerimit, e cila ka investuar shumë përpjekje, për kundrejt pandemisë së koronavirusit dhe ndikimin e saj në dinamikën e aktiviteteve në fushën e integrimeve evropiane, tha kryenegociatori Aleksandër Drleviq.

Ai prezantoi para anëtarëve të Komisionit të Asamblesë për Integrime Evropiane aktivitetet e përgjithshme në procesin e integrimit të Malit të Zi në Bashkimin Evropian për gjysmën e dytë të vitit të kaluar.

Në takim u diskutua edhe për zbatimin e detyrimeve nga Programi i Aderimit të Malit të Zi ndaj Bashkimit Evropian.

Drleviq theksoi se, me shpresën se ndikimi shkatërrues i pandemisë mund të pasqyrohet në rrjedhën dhe dinamikën e aktiviteteve në axhendën e integrimit evropian, kemi besim absolut se BE nuk do të braktisë politikën e saj të zgjerimit dhe përpjekjet e mëdha që ka futur në të.

Ai kujtoi arritjet në fushën e integrimeve evropiane në gjysmën e dytë të 2019, duke nënvizuar miratimin e Politikës Industriale të Malit të Zi 2019-2023, miratimin e më shumë ligjeve dhe krijimin e projektligjeve, si dhe dorëzimin e pozicioneve negociuese për Kapitullin 8.

“Në varësi të situatës me COVID- 19, shpresojmë të hapim negociatat nën Kapitullin 8 – Konkurrencës në Qershor 2020,” tha Drleviq.

Duke folur për thelbin e procesit të negociatave, gjegjësisht kapitujt 23 dhe 24, kryenegociatori kujtoi se deri më tani shumica e kritereve të përkohshme, kryesisht të lidhura me përmirësimin e kornizës legjislative dhe institucionale, dhe në një masë më të vogël për krijimin e një ekuilibri fillestar të rezultateve në fushat e karakter.

Ai theksoi përpjekjet që Qeveria e Malit të Zi ka investuar me javë të tëra në zbatimin e masave parandaluese, kryesisht shëndetësore, por gjithashtu duke planifikuar masa për të korrigjuar pandeminë dhe për ta minimizuar, duke kujtuar se KE, duke njohur këto përpjekje, mori një vendim për të mbështetur financiarisht Malin e Zi me 53 milion euro.

SHARE