SHIMUN: ME PËRDORIMIN E KUJDESSHËM TË ANTIBIOTIKËVE, NE MUND TË RIVENDOSIM EFEKTIVITETIN

Lufta kundër përhapjes së rezistencës ndaj antibiotikëve kërkon një qasje të integruar ndërsektoriale në nivel kombëtar, evropian dhe ndërkombëtar, tha Ministri i Shëndetësisë Vojisllav Shimun.

Ai këtë e tha në takimin e ekspertëve “Kundër rezistencës bakteriale ndaj antibiotikëve përmes një qasjeje unike ndaj shëndetit”, që u organizua nga Ministria e Shëndetësisë, në bashkëpunim me Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Shimun tha se është vërtetuar pa mëdyshje se përdorimi i tepërt i antibiotikëve si te njerëzit ashtu edhe te kafshët përshpejton procesin e shfaqjes dhe përhapjes së rezistencës bakteriale ndaj antibiotikëve.

Kjo, shtoi ai, përfaqëson një çështje komplekse globale të shëndetit publik.

Ai theksoi se ka një zgjidhje dhe se kontrolli dhe reduktimi i rezistencës kërkon aktivitete të shumta, si shtypja dhe kontrolli i infeksioneve, forcimi i menaxhimit, përmirësimi i mbikëqyrjes dhe forcimi i kërkimit.

“Prandaj së bashku, të gjithë brenda kompetencave të tyre, duhet të investojmë të gjitha burimet në dispozicion dhe përpjekjet gjithëpërfshirëse për t’u bashkuar me përpjekjet globale për të zgjidhur problemin e rezistencës ndaj antibiotikëve ndaj baktereve, në mënyrë që të mbrojmë shëndetin e të gjithë popullatës”, tha Shimun.

SHARE