Çfarë e shkakton hepatitin dhe cilat janë simptomat kryesore që duhen pasur parasysh?

Hepatit shkakton inflamacion të mëlçisë pas një infeksioni viral.

Mund të bëhet shumë serioze, ndaj është mirë të njiheni me shenjat dhe simptomat.

Çfarë është hepatiti?

Hepatiti është një term ombrellë që përshkruan inflamacionin e mëlçisë. Mund të jetë rezultat i pirjes së tepërt ose një infeksion viral.

Ka disa lloje të ndryshme të sëmundjes të cilat shkaktohen nga viruse të ndryshme dhe trajtohen në mënyra të ndryshme.

Cilat janë simptomat e hepatitit?

Për hepatitin afatshkurtër shpesh nuk ka simptoma, kështu që mund të jetë e vështirë të dihet se vuani nga gjendja.Lexo po ashtu:Verdhëza në shtatzëni mund të shkaktojë probleme: Dalloni me kohë simptomat e hepatitit

Por – sipas NHS – nëse simptomat zhvillohen, ato mund të përfshijnë:

  • Dhimbje muskulore,
  • Ethe,
  • Lodhje,
  • Ndjesi sëmundje,
  • Humbje e oreksit,
  • Kruarje e lëkurës,
  • Urinë e errët,
  • Jashtëqitje ngjyrë hiri.

Hepatiti afatgjatë gjithashtu mund të zhvillohet pa asnjë simptomë, derisa mëlçia të dështojë plotësisht, kështu që ndonjëherë kapet vetëm në analizat e gjakut. Në fillim të vitit 2022, fëmijët filluan të vuanin nga një shpërthim misterioz i hepatitit, me dhjetëra fëmijë në të gjithë botën që u goditën.

Ka pasur 114 raste të raportuara në Britani vetëm që nga marsi – më shumë se dyfishi i vlerës së një viti normal. Ekspertët që hetojnë shpërthimin thanë se shumica e fëmijëve kanë përjetuar diarre dhe vjellje.

A ka një vaksinë kundër hepatitit?

Ekziston një vaksinim për hepatitin A. Kjo ri-regjistrohet nëse jeni në rrezik të lartë të infeksionit ose nëse jeni duke udhëtuar në një vend ku sëmundja është e zakonshme; nënkontinenti Indian, Afrika, Amerika Qendrore dhe Jugore, Lindja e Largët dhe Evropa Lindore.Lexo po ashtu:Një sëmundje që shpesh nuk ka simptoma: Si mund të zbulohet dhe kush është në rrezik

Ekziston gjithashtu një vaksinim i disponueshëm në Mbretërinë e Bashkuar për Hepatitin B, i cili rekomandohet për njerëzit në grupe me rrezik të lartë.

Grupet me rrezik të lartë përfshijnë punonjësit e kujdesit shëndetësor, njerëzit që injektojnë ilaçe, burrat që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra dhe fëmijët nënat e të cilëve janë të infektuar. Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë për hepatitin C, D ose E. /Telegrafi/

SHARE