MODERNA NIS PROVAT KLINIKE PËR DOZËN PËRFORCUESE KUNDËR OMICRONIT

Moderna ka arritur të krijojë një vaksinë të posacme kundër variantit më të përhapur të koronavirusit sot në pjesë të ndryshme të botës, Omicron. Kompania amerikane e bioteknologjisë tha se ka nisur tashmë testet klinike. Në to, përfshohen gjithsej 600 të rritur, gjysma e të cilëve kanë marrë dy doza të vaksinës së kompanisë Moderna kundër COVID-19 të paktën gjashtë muaj më parë, dhe gjysma tjetër që ka marrë tre doza të vaksinës.Prandaj, doza përforcuese e krijuar posaçërisht për variantin Omicron do të vlerësohet për përdorim si një dozë e tretë dhe e katërt. Moderna dha informacione edhe mbi efikasitetin e dozës përforcuese tashmë në përdorim kundër Omicronit. Duket se gjashtë muaj pas injektimit me dozën përforcuese, niveli i antitrupave neutralizues kundër Omicron-it u zvogëlua me nivel 600 për qind krahasuar me nivelin e vërejtur 29 ditë pas vaksinimit, por mbeti i diktueshëm tek të gjithë pjesëmarrësit në studim.Këto të dhëna janë marrë nga studimi i gjakut të 20 personave të cilëve u ishte administruar doza përforcuese prej 50 mikrogramësh, sa gjysma e sasisë së dy dozave të para. Një ditë më parë, edhe rivalët Pfizer dhe BioNTech filluan regjistrimin e pjesëmarrësve për një provë klinike me një vaksinë specifike kundër variantit Omicron.Të dyja vaksinat bazohen në teknologjinë RNA, duke e bërë relativisht të lehtë modifikimin e tyre, duke krijuar mundësinë për të mbajtur hapin me mutacionet specifike të varianteve të reja të COVID-19. Disa vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, kanë filluar të shohin tashmë një rënie të rasteve të lidhura me valën e infeksioneve të shkaktuara nga Omicron.

SHARE