UKRAINA DO TË KËRKOJË ZYRTARISHT QË RUSIA TË HIQET NGA KËSHILLI I SIGURIMIT I OKB-së

Zyrtarët ukrainas janë vendosur të vënë në dyshim zyrtarisht nëse Rusia duhet të hiqet si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Pesë anëtarë të këshillit (Rusia, Kina, SHBA, Britania e Madhe dhe Franca) kanë statusin e anëtarëve të përhershëm, që do të thotë se ata mund të vënë veton për çdo votë. Ministri i Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba deklaroi se do të vijojnë të marrin hapat në lidhje me kërkesën e tyre. “Nesër do të prezantojmë zyrtarisht qëndrimin tonë. Ne kemi një pyetje shumë të thjeshtë, a ka Rusia të drejtën të mbetet anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe OKB-së në përgjithësi?”, tha ai. “Këto çështje nuk diskutohen ende në konferenca për shtyp dhe në deklarata publike nga krerët e shteteve dhe qeverive, por në një nivel më të ulët, njerëzit tashmë po bëjnë pyetjen – çfarë duhet të bëhet Rusia që të mos përbëjë kërcënim për paqen dhe paqen dhe sigurinë”, shtoi më tej Kuleba. Nuk është e qartë se si Rusia mund të hiqet nga Këshilli pasi është një anëtare e përhershme.

SHARE