Si të dalloni ftohjen, gripin dhe pneumoninë?

Me rastet e ftohjes në rritje, shefi farmacist i Boots ndan këshilla se si të dalloni dallimin midis të ftohtit, gripit dhe pneumonisë.

Boots kanë parë një rritje prej 125 për qind në shitjet e trajtimeve të kollës dhe të ftohtit në fillim të muajit, ndërkohë që Britania po përjeton një rritje të papritur të numrit të njerëzve që vuajnë nga i ashtuquajturi “super i ftohtë”.

Për shkak të ngjashmërisë së simptomave midis të ftohtit, gripit dhe pneumonisë, mund të jetë e vështirë të dallosh se cila gjendje po ju shqetëson. Këtu janë këshilla nga Marc Donovan.

Simptomat e zakonshme të ftohjes

Ftohja është një infeksion i butë viral i hundës, fytit, sinuseve dhe rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, sipas NHS.

“Zakonisht përfshin teshtitjen dhe kollën, së bashku me dhimbje fyti, dhimbje koke dhe ndonjëherë humbje të shijes dhe nuhatjes,” tha Donovan.

I ftohti zakonisht largohet vetë brenda një ose dy javësh. Donovan sugjeron përdorimin e ilaçeve kundër dhimbjeve dhe sprej për hundë, për të lehtësuar simptomat.

Simptomat e gripit

Gripi shkaktohet nga një grup i ndryshëm virusesh sesa ftohja e zakonshme dhe simptomat priren të jenë më të rënda dhe të zgjasin më gjatë.

Simptomat e gripit mund të jenë shumë të ngjashme me ftohjen e zakonshme; megjithatë, temperatura është shumë më e zakonshme.

Kolla është zakonisht më e thatë, dhe dhimbjet, dhimbjet dhe lodhja mund të jenë shumë më të rënda, ndonjëherë që zgjasin deri në tri javë.

Nëse simptomat tuaja nuk fillojnë të përmirësohen brenda shtatë ditëve ose janë vërtet të rënda, duhet të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm.

Simptomat e pneumonisë

Pneumonia është ënjtja e indit në njërën ose të dyja mushkëritë e shkaktuar nga një infeksion bakterial ose viruse duke përfshirë koronavirusin.

Pneumonia është ënjtja e indeve në një ose të dy mushkëritë.

“Simptomat e pneumonisë mund të zhvillohen papritmas gjatë 24 deri në 48 orë, ose ato mund të zhvillohen më ngadalë brenda disa ditësh,” shpjegoi farmacisti i Boots.

“Simptomat e zakonshme të pneumonisë përfshijnë ethe, një kollë e cila mund të jetë e thatë, ose me mukozë, djersitje dhe dridhje ose vështirësi në frymëmarrje”, shtoi ai.

Vështirësia në frymëmarrje është një nga simptomat kryesore që mund t’ju ndihmojë të dalloni midis kushteve.

Pneumonia është e zakonshme gjatë muajve të vjeshtës dhe të dimrit.

Si gjithmonë, nëse jeni të shqetësuar për simptomat tuaja të pneumonisë, duhet të flisni me mjekun tuaj.

Për shkak të ngjashmërive midis këtyre tre kushteve, mund të kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm.

Kur bëhet fjalë për parandalimin, mund të përpiqeni të shmangni kontaktin me njerëz të sëmurë dhe rekomandohet larja e shpeshtë e duarve.

Lënia e duhanit mund të jetë gjithashtu e dobishme pasi dëmton mushkëritë tuaja dhe rrit mundësinë e infeksionit.

Pas lehtësimit të kufizimeve të koronavirusit, imuniteti ynë ndaj viruseve të zakonshme është “më i ulët se kurrë”.

Me rastet e ftohjes në rritje, shefi farmacist i Boots ndan këshilla se si të dalloni dallimin midis të ftohtit, gripit dhe pneumonisë.

Boots kanë parë një rritje prej 125 për qind në shitjet e trajtimeve të kollës dhe të ftohtit në fillim të muajit, ndërkohë që Britania po përjeton një rritje të papritur të numrit të njerëzve që vuajnë nga i ashtuquajturi “super i ftohtë”.

Për shkak të ngjashmërisë së simptomave midis të ftohtit, gripit dhe pneumonisë, mund të jetë e vështirë të dallosh se cila gjendje po ju shqetëson. Këtu janë këshilla nga Marc Donovan.

Simptomat e zakonshme të ftohjes

Ftohja është një infeksion i butë viral i hundës, fytit, sinuseve dhe rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, sipas NHS.

“Zakonisht përfshin teshtitjen dhe kollën, së bashku me dhimbje fyti, dhimbje koke dhe ndonjëherë humbje të shijes dhe nuhatjes,” tha Donovan.

I ftohti zakonisht largohet vetë brenda një ose dy javësh. Donovan sugjeron përdorimin e ilaçeve kundër dhimbjeve dhe sprej për hundë, për të lehtësuar simptomat.

Simptomat e gripit

Gripi shkaktohet nga një grup i ndryshëm virusesh sesa ftohja e zakonshme dhe simptomat priren të jenë më të rënda dhe të zgjasin më gjatë.

Simptomat e gripit mund të jenë shumë të ngjashme me ftohjen e zakonshme; megjithatë, temperatura është shumë më e zakonshme.

Kolla është zakonisht më e thatë, dhe dhimbjet, dhimbjet dhe lodhja mund të jenë shumë më të rënda, ndonjëherë që zgjasin deri në tri javë.

Nëse simptomat tuaja nuk fillojnë të përmirësohen brenda shtatë ditëve ose janë vërtet të rënda, duhet të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm.

Simptomat e pneumonisë

Pneumonia është ënjtja e indit në njërën ose të dyja mushkëritë e shkaktuar nga një infeksion bakterial ose viruse duke përfshirë koronavirusin.

Pneumonia është ënjtja e indeve në një ose të dy mushkëritë.

“Simptomat e pneumonisë mund të zhvillohen papritmas gjatë 24 deri në 48 orë, ose ato mund të zhvillohen më ngadalë brenda disa ditësh,” shpjegoi farmacisti i Boots.

“Simptomat e zakonshme të pneumonisë përfshijnë ethe, një kollë e cila mund të jetë e thatë, ose me mukozë, djersitje dhe dridhje ose vështirësi në frymëmarrje”, shtoi ai.

Vështirësia në frymëmarrje është një nga simptomat kryesore që mund t’ju ndihmojë të dalloni midis kushteve.

Pneumonia është e zakonshme gjatë muajve të vjeshtës dhe të dimrit.

Si gjithmonë, nëse jeni të shqetësuar për simptomat tuaja të pneumonisë, duhet të flisni me mjekun tuaj.

Për shkak të ngjashmërive midis këtyre tre kushteve, mund të kontaktoni mjekun tuaj të përgjithshëm.

Kur bëhet fjalë për parandalimin, mund të përpiqeni të shmangni kontaktin me njerëz të sëmurë dhe rekomandohet larja e shpeshtë e duarve.

Lënia e duhanit mund të jetë gjithashtu e dobishme pasi dëmton mushkëritë tuaja dhe rrit mundësinë e infeksionit.

SHARE