ZELENSKI: UKRAINA KA NEVOJË PËR MË SHUMË SISTEME TË MBROJTJES AJROE PËR TË MBROJTUR KORRIDORIN E GRURIT

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy tha se vendi i tij ka nevojë për më shumë sisteme të mbrojtjes ajrore në mënyrë që të mbrojë korridorin e grurit që ka qenë operacional që nga tërheqja e Rusisë nga Iniciativa për Kokrrat e Detit të Zi në korrik.

“Ne kemi ende nevojë për një numër shumë specifik sistemesh me një emër shumë specifik. Kërkesa është bërë. Ne kemi përgjigje pozitive kur këto sisteme fillojnë të mbrojnë atë rajon. Sepse si korridori ashtu edhe njerëzit atje janë të rëndësishëm”, tha Zelenskyy në një konferencë për media pas samitit “Gruri nga Ukraina” në Kiev të shtunën.

Duke potencuar se korridori i grurit vazhdoi të funksionojë pavarësisht sfidave, Zelenskyy tha se Rusia ka pak ndikim mbi korridorin.

“Ne kemi një korridor dhe bashkëpunim të qartë për përdorimin e tij me Bullgarinë, Rumaninë dhe Türkiyen. Kemi marrëveshje me Mbretërinë e Bashkuar, të përfshirë në sigurimin e këtij korridori”, shtoi ai.

Ukraina ka marrëveshje me disa shtete për shoqërimin e anijeve me anije ukrainase, tha ai, duke shtuar se vendi tashmë po merr anije detare posaçërisht për këtë qëllim.

Zelenskyy njoftoi zgjatjen e programit ushqimor “Gruri nga Ukraina”, të cilin e nisi nëntorin e kaluar, duke thënë se 100 milionë dollarë tashmë janë mbledhur për objektivat e tij.

Programi synon të furnizojë me grurë ukrainas vendet në Afrikë dhe Azi që përballen me kequshqyerjen dhe urinë.

Më 17 korrik, Rusia u tërhoq nga Marrëveshja e Grurit të Detit të Zi, duke thënë se pjesa ruse e marrëveshjes nuk ishte zbatuar. Ajo kërkoi lehtësimin e kufizimeve bankare dhe aftësinë për të dërguar plehrat e saj përpara se të kthehej në marrëveshje.

Marrëveshja, e nënshkruar fillimisht në korrik të vitit të kaluar në Istanbul nga Türkiye, OKB-ja, Rusia dhe Ukraina, kishte për qëllim rifillimin e eksporteve të grurit nga portet ukrainase të ndërprera për shkak të luftës Rusi-Ukrainë, e cila filloi në shkurt të vitit 2022.

Në gusht, Ukraina deklaroi se janë krijuar korridore të përkohshme për anijet tregtare që mbërrijnë dhe nisen nga portet e vendit në Detin e Zi.

SHARE