Këtë të diele ndryshon ora

E diela e fundit e tetorit shënon fillimin e kohës dimërore në Evropë.

Në orët e vona të 30 tetorit, evropianët do të kthejnë orët e tyre një orë prapa.

Të 27 vendet në Bashkimin Evropian, një listë që përfshin Austrinë, Francën, Gjermaninë, Italinë, Portugalinë, Slloveninë, Sllovakinë dhe Spanjën, do të ndryshojnë orën e tyre. Kombet e tjera që bëjnë ndryshimin përfshijnë Norvegjinë, Zvicrën dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Në të vërtetë, ndryshimi nga ora verore në atë dimërore vërehet në çdo vend evropian, përveç në Rusi, Islandë dhe Bjellorusi.

Ora verore – ose koha e kursimit të ditës – është periudha midis pranverës dhe vjeshtës kur marrim një orë shtesë të ditës në mbrëmje duke i vendosur orët me një orë përpara.

Ideja për kohën moderne dimërore dhe verore mund të gjurmohet në Luftën e Parë Botërore, megjithëse praktika përfundoi kur lufta mbaroi.

Kjo u rivendos nga shumë vende evropiane gjatë Luftës së Dytë Botërore, vetëm për t’u ndërprerë përsëri në vitet 1950.

SHARE