BEGIQ: NË 10 DITËT E ARDHSHME RRITJE E TË INFEKTUARVE

Situata epidemiologjike në Mal të Zi aktualisht është e qëndrueshme, por është jashtëzakonisht kërcënuese sepse qytetarët janë relaksuar shumë, tha ndihmësi i drejtorit të Institutit për Shëndet Publik, Senad Begiq.

Ai nuk mund të thoshte konkretisht kur qytetarët e Serbisë do të jenë në gjendje të hyjnë në Mal të Zi pa një test PCR, por ai pret që kushtet për këtë do të përmbushen së shpejti.

Ai tha se pritet që të kemi ndryshime në numrin e personave të infektuar me koronavirus në baza ditore.

“Rënia mund të pritet vetëm si rezultat i sjelljes sonë dhe respektimit të masës. Natyrisht, duket se kjo është më e vështira, të mbrohemi nga vetvetja. Kur do të kalojë e gjithë kjo, varet vetëm kur do të kuptojmë rreziqet e koronavirusit dhe të fillojmë të veprojmë në përputhje me rrethanat. Çdo gjë që përfaqëson një rrezik epidemiologjik – është mos vurja maskës dhe mos respektimi i distancës fizike,” theksoi Begiq.

Begiq gjithashtu njoftoi se janë porositur 31,000 doza vaksina kundër gripit sezonal, të cilat duhet të arrijnë deri në fund të shtatorit, dhe shtoi se vaksinimi do të bëhet sipas përparësive.

“Ne po kërkojmë mundësi për të porositur furnizime shtesë, por aktualisht situata në botë është e tillë që është e pamundur të vaksinohen. Askush nuk e di se çfarë do të ndodhë, nëse korona dhe gripi sezonal do të përplasen, nëse do të ketë një superinfeksion. Teorikisht një infeksion identik me të dy viruset mund të sjellë dëme të mëdha,” tha Begic.

SHARE