Ja si të hiqni dorë nga kafshimi i thonjve sipas studimit të ri!

Një qasje e re u tregua për të ndihmuar 53% të pjesëmarrësve në një studim gjashtë-javor që synonte të lehtësonte sjelljet e përsëritura të fokusuara në trup, si kafshimi i thonjve, shkulja e flokëve dhe marrja e lëkurës. Sipas një studimi të publikuar të mërkurën në JAMA Dermatology, strategjia e zëvendësimit të zakonit përfshin prekjen e lëkurës me butësi, si p.sh. Fondacioni TLC për sjelljet e përsëritura të fokusuara në trup raporton se rreth 5% e popullsisë globale ka këto sjellje, të cilat mund të çojnë në zgjebe, plagë dhe njolla tullace.

Rreth 268 njerëz të cilët kishin trichotillomania, një gjendje ku njerëzit reagojnë ndaj stresit duke shkulur flokët, ose nga zakone kronike të kafshimit të thonjve ose faqeve morën pjesë në studim. Ata u ndanë në dy grupe të rastësishme. Njërit iu ngarkua zëvendësimi i zakonit, ndërsa tjetrit iu tha se ishin në listën e pritjes për trajtim. Ky grup i fundit u trajnua për zëvendësimin e zakoneve në fund të studimit.

Rreth 80% thanë se ishin të kënaqur me trajnimin për ndërhyrjen e vetë-ndihmës, ndërsa 86% do t’ua rekomandonin atë të tjerëve. Steffen Moritz, kreu i grupit të punës së neuropsikologjisë klinike në Qendrën Mjekësore Universitare Hamburg-Eppendorf në Gjermani thotë:

Rregulli është thjesht të prekni trupin tuaj lehtë. Nëse jeni nën stres, mund t’i kryeni lëvizjet më shpejt, por jo me më shumë presion të vetë-aplikuar.

Autorët e studimit vunë në dukje se nevojiten më shumë kërkime, por ata shpresojnë se qasja mund të bashkohet me teknikat e provuara dhe të vërteta për sjelljet e përsëritura të përqendruara te trupi, siç është shkëputja që përfshin fillimin e kryerjes së një zakoni, por ndryshimin e tij në minutën e fundit. Për shembull, atyre që kafshojnë thonjtë u thuhet të vendosin gishtat drejt gojës përpara se t’i ridrejtojnë te veshi, hunda ose një pikë tjetër larg gojës së tyre.

SHARE