GJUKANOVIQ: MALI I ZI MBETET I PAVARUR DHE I QËNDRUESHËM NË RRUGËN DREJT BE-së

Presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, theksoi se nuk ka dyshim se Mali i Zi do të mbetet i pavarur dhe i qëndrueshëm në rrugën drejt BE. Ai është i bindur se Mali i Zi do të jetë anëtari i parë i ardhshëm i BE-së sepse ka përparuar më shumë në procesin e negociatave. Po ashtu, Gjukanoviq deklaroi se Serbia po përpiqet të vërtetojë se Mali i Zi është një shtet serb. Duke folur në lidhje me marrëdhëniet midis Malit të Zi dhe Serbisë, Gjukanoviq tha se vizioni i tij është që ata të kenë një marrëdhënie si Republika Çeke dhe Sllovakia dhe shtoi se Mali i Zi po përpiqet të ruajë shansin për një marrëdhënie të tillë në të ardhmen. Fatkeqësisht, siç tha ai, kanë probleme me Beogradin që zgjasin me shekuj. Ai shtoi se është më lehtë të merresh me nacionalizmin e Serbisë së Madhe ndërsa vjen nga disa qarqe akademike ose të tjera. Problemi, siç thotë Gjukanoviq, është kur ai nacionalizëm fiton terren në politikën shtetërore të Serbisë, ku e tillë është situata sot. Ai shtoi se Rusia është shumë e pranishme në Ballkanin Perëndimor dhe, siç tha ai, mbush hapësirën e zbrazët në Ballkanin Perëndimor, duke shtuar se e sheh BE-në përgjegjëse për këtë. “Mesazhi im është që BE duhet të kthehet në Ballkanin Perëndimor më ofensivisht, të hapë një perspektivë të qartë të anëtarësimit në vendet e Ballkanit Perëndimor për të ndihmuar ekspertët të kapërcejnë sfidat. Ajo nuk duhet të krijojë konfuzion me deklaratat nëse dhe kur Ballkani Perëndimor do të jetë pjesë të BE. BE-ja gjithashtu ka një interes të fortë për Ballkanin Perëndimor që bën një jetë evropiane. Prania e Rusisë në Ballkanin Perëndimor është një sfidë serioze gjeopolitike, veçanërisht për Evropën,” tha Gjukanoviq.

SHARE