SPAJIQ: PLANI ËSHTË QË MALI I ZI TË PËRFUNDOJË NDËRTIMIN E DY AUTOSTRADAVE DERI NË FUND TË VITIT 2030

Qeveria e Malit të Zi synon që në janar të shpallë gjashtë tenderë për zgjidhje konceptuale për dy autostrada dhe katër rrugë të shpejta, njoftoi kryeministri Millojko Spajiq në një takim me biznesmenë në Dhomën e Tregtisë.

Siç shpjegoi ai, ndër të tjera janë pjesët e mbetura të autostradës Tivar-Bolare, rruga Adriatiko-Jonian dhe rruga Bijello Pole – Plevle – Sarajevë.

Sipas Spajiq, plani është që Mali i Zi të përfundojë ndërtimin e dy autostradave dhe katër rrugëve të shpejta deri në fund të vitit 2030.

Plani është që buxheti kapital të jetë 900 milionë euro dhe siç thotë Spajiq, Mali i Zi mund të marrë lehtësisht hua për këto nevoja.

Në Dhomën e Tregtisë së Malit të Zi në një takim të biznesmenëve me kryeministrin Spajiq dhe ministrat në Qeverinë e Malit të Zi, kryetarja e Dhomës së Tregtisë së Malit të Zi Nina Drakiq theksoi në fjalën e saj hyrëse se ekonomia malazeze në vitin 2023 po shënon prirje pozitive, megjithëse faktorët e jashtëm, siç theksoi ajo, janë të pafavorshëm për disa arsye të njohura.

“Rritja e PBB-së në tre tremujorët e parë të këtij viti ishte në nivelin rreth 6%, që na radhit në vendet evropiane me normën më të lartë të rritjes, por fakti është se ky është rezultati dominues i rritjes së konsumit është shkaktuar nga fluksi i jorezidentëve nga Rusia, Ukraina dhe Turqia. Treguesit makroekonomikë nënkuptojnë se rezultatet në sektorin e turizmit dhe të energjisë janë më të mira se në periudhën para pandemisë dhe duhet thënë se përkundër mospërputhjes në tregun e punës, ka pasur edhe rritje të punësimit”, tha Drakiq.

Të ardhurat nga turizmi, shtoi ajo, ishin 49% më të larta se një vit më parë dhe 34% më të larta se viti 2019, që ishte një vit me rezultate të jashtëzakonshme.

SHARE