KE SHPALOS PAKETË INVESTIMESH PREJ 3.2 MILIARDË EURO PËR TË MBËSHTETUR 21 PROJEKTE NË BALLKANIN PERËNDIMOR

European Union flags flap in the wind at sunrise outside EU headquarters in Brussels, Wednesday, Oct. 16, 2019. European Union and British negotiators have failed to get a breakthrough in the Brexit talks during a frantic all-night session and will continue seeking a compromise on the eve of Thursday's crucial EU summit. (AP Photo/Virginia Mayo)

Komisioni Evropian ka bërë publike sot një paketë të konsiderueshme investimesh prej 3.2 miliardë euro për të mbështetur 21 projekte në Ballkanin Perëndimor.Investimet parashikohen në sektorët e transportit, digjitalizimit, klimës dhe ndërlidhjes së energjisë në rajon. Sipas një njoftimi për shtyp të Ambasadës së Bashkimit Evropian në Tiranë, investimet konsiderohen si paketa e parë e madhe e projekteve në kuadër të planit ambicioz ekonomik të investimeve të BE-së për Ballkanin Perëndimor, e miratuar nga Komisioni në tetor 2020. Projektet janë krijuar për të sjellë përfitime të prekshme për të gjashtë vender e rajonit. “Me këtë paketë të madhe investimesh ne po përshpejtojmë zbatimin e Planit Ekonomik dhe të Investimeve për Ballkanin Perëndimor në terren”, ka thënë Komisioneri i BE-së për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Oliver Varhelyi. “Ne i kemi identifikuar këto projekte të mëdha në bashkëpunim të ngushtë me partnerët tanë. Ndërlidhjet më të mira dhe më të qëndrueshme në transport, në infrastrukturën digjitale dhe në energjinë e rinovueshme do të nxisin ekonominë, do të çojnë përpara tranzicionin e gjelbër dhe digjital të rajonit, si dhe do të sjellin një numër mundësish për njerëzit dhe bizneset në Ballkanin Perëndimor dhe në mbarë BE-në. Këto investime do të përshpejtojnë gjithashtu integrimin e rajonit, në përputhje me perspektivën e tij të qartë evropiane”, ka shtuar Varhelyi. Gjatë viteve të ardhshme, paketa parashikon të mobilizojë deri në 30 miliardë euro investime, si një kombinim i granteve, kredive preferenciale dhe garancive. Sipas njoftimit të ambasadës, plani do të ndihmojë në mbylljen e hendekut të zhvillimit mes BE-së dhe rajonit, si dhe do të mbështesë rimëkëmbjen ekonomike pas pandemisë. Plani do të ndihmojë gjithashtu për zbatimin e strategjisë më të gjerë të BE-së “Global Gateway”, që nisi në dhjetor 2021.

SHARE