BEGIQ: NUK DO TË KETË MBYLLJE TË KUFIJVE NË RAJON

Mbyllja e qyteteve malazeze, kufizimet në të drejtën për të lëvizur dhe masa të tjera drastike janë mundësia e fundit, tha ndihmësi i drejtorit të Institutit të Shëndetit Publik (ISHP), Senad Begiq, duke deklaruar se nuk do të ketë mbyllje të kufijve në rajon. Ai në Nova.rs theksoi se në këtë moment, importi i rasteve nga jashtë nuk paraqet një rritje të ndjeshme të rrezikut epidemiologjik të përhapjes së mëtejshme të infeksionit. “Prandaj, nuk është e justifikueshme të pritet futja e masave që ndalojnë udhëtimet ndërkombëtare, ose ndalimin e ardhjeve nga Serbia ose vendet e tjera në Malin e Zi, të cilat nuk do të kishin efekt dhe të cilat nuk kanë shumë kuptim epidemiologjik,” tha Begiq. Ai tha se nëse situata epidemiologjike është e pafavorshme, në një numër komunash është e mundur që fillimi i vitit shkollor të fillojë sipas planit B, pra plotësisht me metodën e mësimit në distancë. Begiq tha se masat drastike për parandalimin e koronavirusit janë mundësia e fundit, e cila do të drejtohet kur vërehet se treguesit e sëmundjes dhe shtrimit në spital kërcënojnë të rrezikojnë funksionimin normal të shoqërisë dhe sistemit shëndetësor. Siç deklaroi ai, tani për tani, masa të tilla drastike po shmangen në Malin e Zi. “Është e mundur që në disa qytete orari i hapjes së ambienteve të hotelierisë të shkurtohet ose përfundimisht të mbyllet, por ne shpresojmë që me një kontroll dhe insistim adekuat në zbatimin e masave të përgjithshme të parandalimit dhe një shkallë të lartë të përgjegjësisë sociale do të jemi në gjendje të shmangim këtë skenar,” tha ai.

SHARE