GJUKANOVIQ LËSHOI DEKRETE PËR REVOKIMIN E AMBASADORËVE

Pas shpjegimit të korrigjuar të propozimit të Qeverisë së Malit të Zi për revokimin dhe procedurave të kryera të parashikuara nga Kushtetuta, Presidenti Millo Gjukanoviq lëshoi ​​dekrete për revokimin e disa ambasadorëve malazezë. Sipas deklaratës, revokimi i referohet Ambasadorit të Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë të Malit të Zi, mbi bazën e rezidentit, në Bosnjë dhe Hercegovinë, Serbi, Itali, Kinë, Gjermani, Poloni, Selinë e Shenjtë, Rendin Sovran të Maltës dhe Arabinë e Bashkuar Emiratet, si dhe ambasadorët mbi një bazë jo-rezidente në Bahrein, Estoni, Indonezi, Kuvajt, Letoni, Lituani, Maltë, Republikën e Koresë, San Marino dhe Arabinë Saudite. “Siç e thashë ditën e parë – nuk është e diskutueshme nëse qeveria e re ka legjitimitetin politik për të marrë këtë iniciativë. Formalisht, ajo e fitoi këtë të drejtë si rezultat i zgjedhjeve më 30 gusht. Pritja që Presidenti i Malit të Zi të parandalojë ushtrimi i kësaj të drejte përfaqëson objektivisht pritjen që unë të ndryshoj rezultatin e zgjedhjeve. Sigurisht që nuk do ta bëj atë. Të gjithë ata që mendojnë ndryshe sot sesa më 30 gusht le të mbajnë atë mendim për zgjedhjet e ardhshme. Është pyetje tjetër nëse koalicioni qeverisës duhet ta kishte përdorur atë të drejtë ndryshe. Bazuar në këtë iniciativë, le të gjykojë publiku nëse krijimi i një shërbimi diplomatik profesional ose demonstrimi i pushtetit pas zgjedhjeve është në krye të shumicës së re. Sipas mendimit tim, në pyetje është revanshizmi me të cilin qeveria e re tregon fytyrën e saj të vërtetë politike dhe në fund të fundit përgjegjësinë ndaj shtetit,” tha Gjukanoviq. Ajo që gjithashtu nuk është e diskutueshme, siç thotë Gjukanoviq, por domosdoshmëria për të cilën ai këmbënguli, është që përdorimi i ligjit politik nuk duhet të abuzohet për t’iu shpifur njerëzve. “Prandaj, ambasadorët tërheqja e të cilëve është propozuar nuk duhet të kualifikohen si persona që punojnë në dëm dhe kundër interesave të shtetit. Kjo është arsyeja pse unë nuk kam lëshuar dekrete deri më tani. Kjo është arsyeja pse unë kërkova korrigjimin e shpjegimit të shpallur publikisht nga zyrtarë të qeverisë,” tha Gjukanoviq.

SHARE