Eliminoni sheqerin nga dieta juaj për të përmirësuar ndjeshëm shëndetin

Një studim i ri pohon se eliminimi i sheqerit nga dieta për vetëm nëntë ditë mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin, raporton Independent.

Studimi, i cili u botua në një revistë, zëvendësoi marrjen e sheqerit në 43 fëmijë obezë me niseshte dhe pretendon se ka vërtetuar se sheqeri është i dëmshëm për shëndetin, jo për shkak të kalorive, por për shkak të përpjekjeve metabolike.

Autori i studimit Robert Lustig, një endokrinolog pediatrik në Spitalin e Fëmijëve në San Francisko, tha se studimi zbuloi se gjatë ndjekjes së dietës së re, nivelet e kolesterolit u përmirësuan dhe nivelet e insulinës u ulën te pjesëmarrësit në studim.

“Gjithçka është përmirësuar. Këto gjetje mbështesin idenë se është thelbësore që prindërit të monitorojnë marrjen e sheqerit nga fëmijët e tyre dhe të jenë të vetëdijshëm për efektet shëndetësore të ushqimeve që hanë fëmijët e tyre”, tha ai.

Hulumtimi i Lustig sfidon teorinë e mbështetur nga kompanitë shumëkombëshe, duke argumentuar se obeziteti nuk është rezultat i marrjes së sheqerit, por rezultat i marrjes së tepërt të kalorive.

Lustig i kushtoi vëmendje të veçantë kësaj dhe gjatë hulumtimit ata ruajtën peshën e fëmijëve, dhe ata që humbën peshë u inkurajuan të hanin më shumë.

“Kaloritë nga sheqeri janë më të këqijat, sepse ato kthehen në yndyrë në mëlçi, duke rritur rezistencën ndaj insulinës dhe duke rritur rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës dhe mëlçisë”, tha Lustig. /KP/

SHARE