PE-ja MIRATON STATUSIN E KANDIDATURËS NË BE PËR UKRAINËN DHE MOLDAVINË

Parlamenti Evropian ka miratuar statusin e kandidaturës në BE për Ukrainën, Moldavinë dhe Gjeorgjinë. Në total, 529 vota u morën në mbështetje të rezolutës për statusin e tre vendeve, ndërsa 45 vota kundër propozimit. 14 politikanë të tjerë abstenuan. Megjithëse tregon mbështetjen e gjerë për kërkesën e vendeve për të hyrë në BE, vendimi përfundimtar u takon udhëheqësve evropianë. Përpara bisedimeve në BE, në të cilat vendi i tij ka të ngjarë t’i jepet statusi i kandidaturës, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky, i cili aplikoi për anëtarësim në fillim të luftës, tha: “Kjo është si të shkosh në dritë nga errësira”. Statusi i kandidaturës është fillimi i procesit të ngadaltë të kualifikimit për anëtarësim në BE, i cili mund të marrë më shumë se një dekadë për t’u arritur.

SHARE