Si ndikon gripi i shpezëve te njerëzit?

Gripi i shpezëve mund të jetë vdekjeprurës dhe mund të shkaktojë shpërthime të përhapura që herë pas here përhapen te njerëzit.

“Në Kosovë kjo sëmundje ka qen prezentë nga muaji maj i vitit 2021 kur edhe i kemi rastet e para të konfirmuara në ekonomitë familjare apo ndryshe qe njihen si pula të oborreve. Pastaj nga muaji shtator i kemi rastet të shpërthimit të sëmundjes ne fermat komerciale por edhe në këtë vite rast i fundit ka qenë në muajin shkurt të këtij viti”, ka thënë zëdhënësi i AUV-it, Lamir Thaçi në një përgjigje për Telegrafin sa i përket situatës në vend.

Por, a mund të infektohen njerëzit nga gripi i shpezëve?

Gripi i shpezëve, është një grip infektiv që përhapet midis shpezëve, por në raste të rralla mund të prekë njerëzit.

Ka katër lloje që janë shkak për shqetësim, thotë NHS, të cilat janë:

 1. H5N1 (që nga viti 1997)
 2. H7N9 (që nga viti 2013)
 3. H5N6 (që nga viti 2014)
 4. H5N8 (që nga viti 2016)

Njerëzit mund të kapin gripin e shpezëve kur kanë kontakt të ngushtë me një zog të infektuar (të ngordhur ose të gjallë), thotë NHS. Ai infekton njerëzit kur ata prekin zogjtë e infektuar, jashtëqitjet e tyre, shtratin, ose përgatisin zogun për gatim, shkruan The Sun.

Tregjet ku shiten zogj të gjallë mund të jenë gjithashtu një burim i gripit të shpezëve. Ju nuk mund të infektoheni nga gripi i shpezëve duke ngrënë shpendë ose vezë plotësisht të gatuara, edhe në zonat me një shpërthim të gripit të shpezëve.

Në janar 2022, u konfirmua se një burrë në jugperëndim ishte infektuar me gripin e shpezëve për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar. Një burim tha se rasti u kap pasi testimi rutinë i mbikëqyrjes u shkaktua nga infeksioni në tufën e tij.

Testet laboratorike tregojnë se njeriu është i infektuar me një lloj H5 të gripit të shpezëve, me shumë gjasa të llojit H5N1.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) thotë: “Gripi i shpezëve është një lloj infektiv i gripit që përhapet midis shpezëve dhe ka shumë lloje të ndryshme. Disa lloje të gripit të shpezëve mund të kalojnë te njerëzit, por kjo është jashtëzakonisht e rrallë. Zakonisht kërkon kontakt shumë të ngushtë me një zog të infektuar, kështu që rreziku për njerëzit konsiderohet shumë i ulët”.

A mund të vdesin njerëzit nga gripi i shpezëve?

Gripi i shpezëve ka shkaktuar shpërthime serioze në të kaluarën, përkatësisht në 2016-2017 kur pothuajse 300 njerëz humbën jetën nga lloji H7N9 në Kinë. Vendi ishte përballur tashmë me disa valë që nga viti 2013. Një numër i përgjithshëm prej 759 infeksionesh dhe 281 vdekje u raportuan nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe CDC.

Në total, rreth 1200 njerëz janë diagnostikuar me H7N9 që kur u shfaq për herë të parë. Rreth 40 për qind kanë vdekur, duke i dhënë asaj një shkallë të lartë të vdekshmërisë.

OBSH e ka identifikuar H7N9 si “një virus jashtëzakonisht të rrezikshëm për njerëzit”.

Simptomat kryesore të gripit të shpezëve mund të shfaqen shumë shpejt dhe përfshijnë:

 • Një temperaturë shumë e lartë, ndjenjë e nxehtësisë ose temperaturë;
 • Dhimbje të muskujve;
 • Dhimbje koke;
 • Një kollë ose gulçim.

Simptoma të tjera të hershme mund të përfshijnë:

 • Diarre;
 • Dhimbje stomaku;
 • Dhimbje gjoksi;
 • Gjakderdhje nga hunda dhe mishrat e dhëmbëve. /Telegrafi/
SHARE