Fruti që ndihmon në shëndetin e arterieve dhe zemrës

Ato kanë ngjyrë të kuqe të thellë dhe kanë një shije pak të thartë dhe lëngu i tyre është i popullarizuar. Por një veçori tjetër e tyre i bën ato veçanërisht të rëndësishme për shëndetin tonë sipas “King’s College London”.

Studiuesit nga King’s College në Londër ndoqën 45 burra të moshës 18 deri në 45 vjeç për një muaj për të parë sesi ngrënia e boronicave të kuqe ndikonte në presionin e gjakut, rrahjet e zemrës dhe arteriet e tyre . Pjesëmarrësit konsumuan frutat pluhur, i cili ishte i barabartë me 100 gram boronicë të freskëta.

Duke krahasuar rezultatet me një grup kontrolli që konsumoi një placebo, ata zbuluan se ata që konsumonin boronicë në baza ditore kishin një zgjerim të arterieve 1.1% pas një muaji, duke përmirësuar kështu presionin e gjakut.

Megjithatë, nuk u panë përmirësime në nivelet e rrahjeve të zemrës, kolesterolit dhe sheqerit në gjak.

Profesor Christian Heiss, një specialist kardiovaskular në Universitetin e Surrey-t, i cili mori pjesë në studim, tha për gjetjet se ato “sigurojnë prova të forta se boronicat mund të ndikojnë ndjeshëm në shëndetin kardiovaskular edhe te njerëzit me rrezik të ulët kardiovaskular” . Në veçanti, ai shpjegon duke thënë se ” ky studim thekson më tej se metabolitët specifikë të pranishëm në gjak pas konsumimit të boronicës së kuqe lidhen me këto efekte të dobishme”.

Për më tepër, pas analizimit të mostrave të gjakut dhe urinës, 13 u treguan se ishin kimikatet në boronicat që nxisin zgjerimin e ndërmjetësuar nga rrjedha (FMD). Ekipi hulumtues hipotezon se antioksidantët, të njohur si polifenole, që gjenden te boronicat e kuqe janë përgjegjës për përmirësimin e shëndetit të arterieve.

Megjithatë, ata theksojnë se nevojitet studim i mëtejshëm.

Përfitimet e tjera të konsumimit të boronicave të kuqe që janë vërtetuar nga kërkimet përfshijnë parandalimin e infeksioneve të traktit urinar dhe reduktimin e rrezikut të gingivitit , ulçerës së stomakut dhe kancerit.

Megjithatë, mjekët rekomandojnë që të preferojmë të hamë boronicat e kuqe, të papërpunuara ose të përziera me arra, në krahasim me lëngun e tyre, i cili zakonisht përmban shumë sheqer.

SHARE