DAMJANOVIQ: RIBALANCIMI I BUXHETIT PRET SEANCËN E KUVENDIT

Ministri i Financave, Aleksandar Damjanoviq, vlerëson se gjendja e financave publike është stabile, dhe se të ardhurat nga sezoni kryesor turistik sipas vlerësimeve fillestare do të jenë mbi një miliard euro.

Suficiti prej 190 milionë eurosh është i çmuar në këtë moment, që do të thotë se, siç thotë Damjanoviq, propozimi për ribalancimin e buxhetit që pret seancën e vjeshtës të Kuvendit duhet të përditësohet, sepse suficiti duhet të shpërndahet, si dhe donacioni nga Komisioni Evropian i destinuar për sektorin e energjisë.

Duke folur për Adria TV, Damjanoviq shton se në 15 ditët e ardhshme do të dimë rezultatet e sezonit kryesor turistik, por të dhënat thonë se do të jetë rekord.

Ata po shqyrtojnë nismën për uljen e akcizës për derivatet e naftës dhe ai mendon se duhet të vazhdojë aksioni “Stop Inflacionit”, për të cilin do të thuhet më shumë javën e ardhshme.

Sa i përket buxhetit për vitin e ardhshëm, Qeveria është e detyruar me ligj që të dorëzojë projektligjin për buxhetin deri më 15 nëntor.

Damjanoviq thotë se të gjitha aktivitetet që kanë të bëjnë me përgatitjen e buxhetit janë në rrugë të mbarë.

“Gjatë muajit tetor do të finalizohen procedurat e përcaktuara me Ligjin sistematik për Buxhetin dhe Përgjegjësinë Fiskale dhe ne do të mundohemi që edhe para këtij afati ligjor të përcaktojmë dhe propozojmë në parlament buxhetin. Për rritjen e fundit të pensioneve është dashur të ndahen nga 50 deri në 100 milionë euro, kështu që rritja e pensionit minimal të paralajmëruar nga programi “Evropa Tani 2” menjëherë kërkoi disa qindra milionë euro”, thotë Damjanoviq.

SHARE