GJUKANOVIQ: IDETË RETROGRADE KËRCËNOJNË STABILITETIN E MALIT TË ZI DHE BALLKANIT

Rajoni po përjeton trazira politike globale të frymëzuara nga ideja e formimit të shteteve më të mëdha, të cilat janë ide retrograde që kanë qenë katastrofike në të kaluarën.  Ky është mesazhi që Presidentit Millo Gjukanoviq dërgou gjatë takimit të kreut të diplomacisë evropiane, Joseph Borell, me udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor në Nju Jork. Gjukanoviq tha se është  i kënaqur që Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, pas një pushimi njëvjeçar të shkaktuar nga koronavirusi, u mbajt përsëri në formatin tradicional këtë vit. “Ajo dëshmon bindshëm se jeta e përgjithshme, edhe politikisht, po normalizohet ngadalë, se bota do të përballojë virusin korona dhe se multilateralizmi është i gjallë,” tha ai. Gjukanoviq e konsideron atë shumë të rëndësishme, duke pasur parasysh natyrën e problemeve në skenën politike dhe sociale globale. Sipas tij, Asambleja e Përgjithshme ishte një frymëzim për Përfaqësuesin e Lartë të BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë për të mbledhur udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor dhe për të diskutuar edhe një herë problemet dhe perspektivën evropiane.

SHARE