OBSH PARALAJMËRON NDIKIM AFATGJATË TË COVID-19 NË SHËNDETIN MENDOR

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha të enjten se ndikimi i pandemisë në shëndetin mendor do të jetë “afatgjatë dhe i gjerë”. Ekspertët kanë bërë thirrje për veprim lidhur me ankthin dhe stresin e lidhur me COVID-19 “Të gjithë janë të prekur në një mënyrë apo tjetër”, OBSH-ja deklaroi në fillim të një takimi dy ditor në Athinë me ministra të shëndetësisë nga disa shtete. Organizata tha se “ankthi i lidhur me shpërndarjen e virusit dhe ndikimi psikologjik i mbylljes dhe vetizolimit”, kanë kontribuar në një krizë të shëndetit mendor, bashkë me streset e lidhura me papunësinë, shqetësimet financiare dhe izolimin social. Drejtori regjional i OBSH-së për Evropë, Hans Kluge tha se shëndeti mendor duhet të konsiderohet një e drejtë fundamentale njerëzore duke theksuar se virusi ka shkatërruar jetë. “Pandemia e ka tronditur botën”, tha ai në konferencë. “Më shumë se katër milionë jetë të humbura në botë, jetesa të shkatërruara, familje dhe komunitete të ndara në mënyrë të sforcuar, biznese të bankrotuara dhe njerëz të privuar nga mundësitë”, shtoi ai. OBSH bëri thirrje për forcim të shërbimeve për shëndetin mendor në përgjithësi dhe të përmirësohet qasja në shërbime të kujdesit përmes teknologjisë. Ata po ashtu kanë kërkuar mbështetje psikologjike më të mirë në shkolla, universitete, vende të punës dhe për persona në vijën e parë të frontit në luftën kundër COVID-19.

SHARE