KE-ja PAKETË MAKRO- FINANCIARE PREJ 3 MILIARDË EURO PËR 10 VENDE

Komisioni Evropian ka miratuar një propozim për një pako të ndihmës makro-financiare prej 3 miliardë eurosh (MPJ) për dhjetë vende. Propozimi vjen në krye të strategjisë ‘Ekipi Evropë’, reagimi i fuqishëm dhe i synuar i BE-së për të mbështetur përpjekjet e vendeve partnere në trajtimin e pandemisë së koronavirusit. Ajo përfaqëson një demonstrim të rëndësishëm të solidaritetit të BE me këto vende në një kohë të një krize të paparë. Në këto 10 vende, mes tyre është edhe  Mali i Zi, ku do të ketë në dispozicion 60 milion euro, thuhet në komunikatën e Komisionit Evropian. Komisioneri Evropian për Ekonomi, Paolo Gentiloni, i ka bërë thirrje Parlamentit Evropian dhe Këshillit të miratojnë këtë paketë të rëndësishme. “Solidariteti Evropian nuk duhet të ndalet në kufijtë e BE-së. Në një krizë globale, ne qëndrojmë ose biem bashkë. Sot, Komisioni Evropian ka ndërmarrë një hap vendimtar për të ndihmuar dhjetë vendet fqinje të luftojnë koronavirusin ”, tha Komisioneri Gentiloni. Shqipërisë do të i takojnë 180 milionë euro. Po ashtu Kosova me Maqedoninë e Veriut do të marrin nga 100 milionë euro. Ukraina do të përfitojë më shumë nga të gjitha me 1.2 miliardë euro kurse Jordania do të marrë 200 milionë euro. KE propozon të ndahen 180 milion € në formë kredie me kushte shumë të favorshme për të ndihmuar në mbrojtjen e qytetarëve dhe zbutjen e pasojave negative socio-ekonomike”.

SHARE