PROGRAMI „EVROPA TANI 2“ DO TË SJELLË RREGULL NË FUSHËN E PAGAVE

Fillimi i semestrit veror në Fakultetin Ekonomik u shënua me ligjëratën e kryeministrit Millojko Spajiq.

Temat ishin potenciali ekonomik dhe perspektiva evropiane e Malit të Zi, por studentët më së shumti u interesuan për programin “Evropa Tani 2” dhe mënyrën se si do të zbatohet.

Mali i Zi po përgatitet të zërë vendin e 28-të në Bashkimin Evropian, thotë kryeministri Millojko Spajiq.

Pas shumë justifikimeve dhe shanseve të humbura, thotë Spajiq, është koha që të hapim rrugën dhe t’i tregojmë BE-së se jemi të gatshëm t’i përmbushim të gjitha kushtet.

“Kjo gjeneratë ka një shans të madh dhe një përgjegjësi që të mos e humbasë atë shans. Ne i lejuam trenat të kalojnë dhe ne shikojmë të tjerët duke hipur. Është koha që ne të hipim në atë tren,” tha kryeministri.

Përpara atij treni të shpresës presim përmirësimin e standardeve të qytetarëve.

Kryeministri Millojko Spajiq thotë se „Evropa Tani 2“ do të sjellë jo vetëm paga më të larta, por edhe rregull në fushën e pagave.

Praktika e fundit e rritjes së pagave bruto, thotë Spajiq, shkon në të kaluarën, sepse çoi në një situatë të palogjikshme.

“Qeveria kishte një politikë të tillë. Të ardhurat bruto janë më të larta në sektorin publik. Por është fakt në të gjitha vendet që sektori privat është më i lartë se ai publik,” tha Spajiq.

Një rritje e re e pagave në sektorin publik do të sillte gjithashtu një rritje të pagave në sektorin privat.

Në atë rast çmimin e rritjes së pagave do ta paguanin qytetarët.

“Ata do të rrisin çmimet për të ruajtur marzhet, ata nuk duan të bëjnë biznes negativisht”, theksoi Spajiq.

Për të shmangur këtë, Spajiq mbron rritjen e pagave neto dhe zvogëlimin e barrës për punëdhënësit.

Kryeministri erdhi tek konkludimi se është e nevojshme të ndryshohet vetëdija në botën e biznesit, jo për të fituar para nga sot në nesër, por për të planifikuar një qëndrim afatgjatë në treg.

SHARE