DIALOGU DHE KOMPROMISI NUK DUHET TË KENË ASNJË ALTERNATIVË

Përfaqësuesit e opozitës në Komitetin për Reformën Gjithëpërfshirëse Zgjedhore, Draginja Vuksanoviq-Stankoviq, Boris Mugosha, Amer Smailoviq dhe Genci Nimanbegu u takuan me shefen e delegacionit të Bashkimit Evropian, Oana Kristina Popa, me rastin e largimit nga Komiteti, sepse, siç theksojnë ata, nuk kishte vullnet thelbësor për dialog dhe kompromis nga një shumicë parlamentare. Siç është cekur në deklaratën e nënshkruar nga deputeti i Listës Shqiptare Genci Nimanbegu, delegacioni i BE-së u informua se ndërprerja e pjesëmarrjes në punën e Komitetit ndodhi në përgjigje të anëtarëve të Komitetit nga opozita në një rivotim nga shumica parlamentare, e cila me këto lëvizje tregoi mungesën e vullnetit thelbësor për dialog dhe kompromis. “Është një veprim në të cilin ka një tepricë të politizimit të gjithë këtij procesi dhe një qasje që përqendrohet në kriterin e dëshirueshmërisë politike, jo në cilësinë e referencave të ofruara. Kjo gjithashtu tregoi se nuk ka vullnet politik për të përmirësuar besimin midis aktorëve të ndryshëm në skenën politike në mënyrë që të përmirësojë legjislacionin zgjedhor dhe të rrisë besimin e publikut në procesin e zgjedhjeve,” thuhet në deklaratë. Deputetët gjithashtu theksuan kompleksitetin e mjedisit socio-politik në të cilin Qeveria nuk ka mbështetjen e shumicës së Parlamentit dhe nuk ka kuorum në Parlament për punën në plenum. Oana Kristina Popa tha se Bashkimi Evropian monitoron nga afër proceset aktuale dhe inkurajon aktorët politikë të jenë konstruktivë dhe bashkëpunues. Ambasadorja Popa theksoi se procesi i integrimit evropian duhet të jetë mbi interesat e partisë dhe se forcat pro-evropiane duhet të bashkëpunojnë në reformat kryesore nga agjenda evropiane në mënyrë që të mundësojnë përparim të mëtejshëm të Malit të Zi në rrugën drejt BE. “Në fund, deputetët shprehën gatishmërinë për të filluar një dialog gjithëpërfshirës me synimin për të arritur kompromisin e nevojshëm për përmbushjen thelbësore të detyrimeve në rrugën e integrimit në BE, si drejtimi i vetëm në të cilin Mali i Zi civil, multietnik, sekular dhe antifashist duhet të lëviz,” thuhet në deklaratë.

SHARE