NXËNËSIT TANË JANË NËN MESATAREN NË LEXIM

Dhjetëvjeçarët malazezë janë nën mesataren ndërkombëtare për sa i përket leximit dhe rezultate më të mira janë arritur nga nxënësit nga Serbia, Kroacia dhe Shqipëria fqinje.

Këtë e tregojnë rezultatet e Studimit Ndërkombëtar të Zhvillimit të Leximit të Leximit (PIRLS) 2021, i cili tradicionalisht kryhet nën kujdesin e Shoqatës Ndërkombëtare për Vlerësimin e Arritjeve Arsimore (IEA) nga Holanda dhe Kolegjit të Bostonit nga SHBA.

Në ciklin PIRLS 2021, rezultatet më të mira u arritën nga Singapori (587), Irlanda (577) dhe Hong Kongu (573). Vende të tjera pjesëmarrëse që arritën rezultate të shkëlqyera ishin Rusia (567), Irlanda e Veriut (566) dhe Anglia (558).

“Numri i pikëve të arritura nga nxënësit nga Mali i Zi është 487, që është 13 pikë më pak se mesatarja ndërkombëtare (500). Nga vendet e rajonit, studentët nga Mali i Zi kishin arritje më të mira se studentët nga Maqedonia e Veriut (442) dhe Kosova (421), ndërsa arritjet e studentëve nga Kroacia (557), Serbia (514) dhe Shqipëria (513) janë mbi mesataren ndërkombëtare PIRLS”, thanë nga Qendra e Provimeve, e cila është koordinatore e hulumtimit PIRLS në vendin tonë, me mbështetjen e Ministrisë së Arsimit.

SHARE