Tregu i makinave elektrike në SHBA do të rritet 20 për qind më shpejt se sa ishte parashikuar

Sipas studimit të fundit nga BloombergNEF, SHBA është ndotësi më i madh në botë kur bëhet fjalë për emetimet e transportit – 1.64 gigaton dioksid karboni pritet të prodhohet nga automjetet në Amerikën e Veriut vetëm këtë vit.

Deri më tani, Amerika e Veriut ishte e mbërthyer në “korsinë e ngadaltë” të përshtatjes të makinave elektrike. Ndërsa Kina mori përsipër shitjet e makinave elektrike me 56 për qind të pjesës së tregut global, Evropa doli e dyta me 28 për qind në gjysmën e parë të këtij viti.

Gjermania përjetoi një rritje nga 3 për qind e pjesës së tregut të shitjeve të EV në 26 për qind në vetëm 3 vjet, Britania e Madhe shkoi nga 2.2 për qind në 24 për qind në të njëjtën kohë dhe Franca arriti të shkojë nga 2.8 për qind e pjesës së tregut të veturave elektrike në 21 për qind, raporton Arena EV, përcjell Telegrafi.

Sipas politikës së vjetër të stimujve në SHBA, vetëm 31 për qind e të gjitha makinave elektrike të shitura u kualifikuan për kreditë tatimore me vlerë 7,249 euro (7,500 dollarë), akti IRA e rrit këtë numër në 64 për qind. Shtojini asaj rregulloret e rishikuara të ekonomisë së karburantit dhe tregu i makinave elektrike fillon të shikojë përfitime seriozisht pozitive.

IRA solli më shumë stimuj për blerësit e automjeteve komerciale, ka stimuj të mëdhenj për kompanitë që kërkojnë të ngrenë prodhimin lokal të baterive dhe prodhuesve të automjeteve nga e gjithë bota nuk po u mbetet asnjë zgjidhje tjetër veçse të sjellin prodhimin në SHBA në mënyrë që automjetet e tyre të mbeten konkurruese. edhe pse ata janë gati të marrin pak kohë nga afatet e afërta.

Shtojeni edhe programin Kombëtar të Infrastrukturës së Automjeteve Elektrike që vjen me 4,8 miliardë euro (5 miliardë dollarë) të përcaktuara për t’u shpenzuar në rrjetin kombëtar të karikimit të EV dhe perspektiva po bëhet vërtet pozitive me të vërtetë shpejt.

Tashmë janë dorëzuar planet për 15 fabrika të baterive me 38.6 miliardë euro (40 miliardë dollarë) investime të angazhuara në këto projekte. Të gjitha 50 shtetet kanë miratuar tashmë planet për të ndërtuar rrjetet e karikimit – gjërat lëvizin shpejt kur flitet për paratë.

BloombergNEF parashikon që tregu i veturave elektrike në SHBA do të rritet më shpejt me të paktën 20 për qind deri në vitin 2030 dhe mund të jetë ende një shifër shumë konservatore. Kalifornia është tashmë shumë përpara dhe gati 30 për qind e të gjitha tarifave të veturave elektrike dhe 18 për qind e të gjitha makinave elektrike në SHBA janë në Golden State. /Telegrafi/

SHARE