MUGOSHA: MASAT E DISTANCËS FIZIKE TË VETMET QË KANË EFEKT

Deri në shpikjen e vaksinës kundër virusit të koronës, masat e distancës fizike vetëm japin kuptim dhe efekt në luftën kundër infeksionit, tha drejtori i Institutit të Shëndetit Publik Boban Mugosha, duke deklaruar se nuk është e mundur në këtë kohë të parashikohet nëse epidemia do të paraqitet në vjeshtë.

“Një gjë është e sigurt – çfarëdo që të bjerë në Evropë dhe në botë do të jetë e tillë për ne. Vetëm se ne do të përpiqemi të mësojmë nga gabimet dhe përvojat e të tjerëve, si dhe të ruajmë avantazhin ndaj virusit që kemi fituar përmes zbatimit në kohë të masave “, tha Mugosha në një intervistë për agjencinë MINA.

I pyetur nëse ishte e mundur që epidemia e koronavirusit të rishfaqet në vjeshtë, ai tha se askush nuk mund të jap një përgjigje të saktë të pyetjes në këtë kohë.

“E gjithë kjo që ne po bëjmë tani është duke bërë vetëm për të siguruar një të ardhme më të errët. Deri në shpikjen e vaksinës, vetëm masat fizike të distancës kanë kuptim dhe efekt. Çdo gjë përtej kësaj do të rezultojë në një sëmundshmëri të madhe dhe, për fat të keq, me pasoja të vdekjes,” tha Mugosha.

Siç thekson Mugosha, çdo pacient i infektuar rishtas, është një rrezik i mundshëm për transmetim shtesë të koronavirusit të ri, veçanërisht nëse një individ i tillë ka pasur shumë kontakte.

Mugosha tha që kjo kohë ka treguar që punonjësit në ISHP kanë inteligjencën dhe ekspertizën për të përballuar sfidat më të mëdha.

Sipas tij, ISHP punon vazhdimisht për 12 muaj dhe monitoron lëvizjen e mbi 80 sëmundjeve infektive dhe jo të transmetueshme.

“Puna e punonjësve tanë është bërë më e dukshme tani sepse është një pandemi globale, dhe ne do të përpiqemi të ndërtojmë besim të mëtejshëm. Ne kemi konfirmuar që të punësuarit gjithmonë kanë kryer punën e tyre në përputhje me misionin e Institutit të Shëndetit Publik – promovimin dhe ruajtjen e shëndetit të popullatës “, tha Mugosha.

SHARE