TË BËHEN TË QARTA MARRËDHËNIET MIDIS BE-së DHE VENDEVE TË BALLKANIT PERËNDIMOR

Sot, vendet e rajonit janë më larg BE-së sesa ishin në 2014, e cila nuk është rezultat i mungesës së kapaciteteve reformuese, por angazhim i pamjaftueshëm në arritjen e qëllimit të përbashkët që vendet e Ballkanit Perëndimor të bëhen anëtare të BE, tha Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq. Pas një darke pune me udhëheqësit e rajonit dhe shefin e diplomacisë evropiane Josep Borrell, Gjukanoviq tha se ky ishte momenti i fundit për të përcaktuar një kornizë të qartë kohore për perspektivën evropiane të vendeve në rajon, sepse ndryshe, siç theksoi ai, hapësira boshe do të vazhdojë të përdoret nga vendet e palëve të treta. Perspektiva Evropiane e Ballkanit Perëndimor, si dhe pasqyrimi i këtij procesi mbi stabilitetin dhe prosperitetin, është tema kryesore që mblodhi liderët e gjashtë vendeve në rajon në të njëjtën tryezë me iniciativën e shefit të diplomacisë evropiane. “Kjo ishte një mundësi për të diskutuar dy aspekte të marrëdhënieve tona, njëra ishte realizimi i kornizës së investimeve dhe zhvillimit të BE-së drejt Ballkanit Perëndimor. Sigurisht, të gjithë ne ramë dakord se kjo është një nxitje e madhe për zhvillimin e projekteve të infrastrukturës që do të kontribuojnë në infrastrukturën më të mirë të rajonit tonë me BE dhe është logjike që aspekti i dytë të ishte në lidhje me gjeopolitikën,” tha Presidenti. “Ne ende nuk kemi një pamje të qartë të marrëdhënieve tona dhe ky ishte mesazhi im kryesor. Unë thashë që mendoj se momenti i fundit është që ne duhet t’i bëjmë të qarta marrëdhëniet tona dhe se duhet të dimë nëse perspektiva e Ballkanit Perëndimor në BE është me të vërtetë realiste në një të ardhme të dhe ne duhet të përcaktojmë një kornizë të qartë kohore,” tha Gjukanoviq.

SHARE