HRAPOVIQ: INVESTIMI NË KUJDESIN SHËNDETËSOR NUK KA QENË KURRË MË I RËNDËSISHËM

Pandemia e koronavirusit ka treguar se është më e rëndësishme se kurrë që investimet në sistemet shëndetësore të mbeten të larta në planifikimin politik zyrtar, duke kontribuar kështu në shëndetin dhe mirëqenien e popullatës, tha Ministri i Shëndetit të Malit të Zi, Kenan Hrapoviq, gjatë Asamblesë së 73-të Botërore të Shëndetësisë u mbajt dje dhe sot në Gjenevë.

“Pandemia e Covid19 ka goditur shumë vendet me të ardhura të mesme, duke na zbuluar se thelbi i kujdesit shëndetësor është investim, jo kosto,” tha Hrapoviq.

Ai falënderoi OBSH për mbështetjen e vazhdueshme ndaj Malit të Zi në luftën kundër pandemisë Covid19.

“Janë realizuar tre vizita të ekspertëve të OBSH – një për të vlerësuar gatishmërinë e sistemit për t’iu përgjigjur urgjencave, një tjetër për të vlerësuar kapacitetin klinik dhe trajtimin e pacientëve të mundshëm, dhe i treti – për të vlerësuar aftësinë laboratorike dhe praktikën e Institutit të Shëndetit Publik. Ekspertët e OBSH-së vlerësuan se sistemi shëndetësor malazez është i gatshëm t’i përgjigjet sfidës,” tha Hrapoviq.

Ministri shtoi se Mali i Zi, pas rekomandimeve të Organizatës Botërore të Shëndetit, është një nga vendet e pakta që filloi vendosjen e masave për të parandaluar importin e koronavirusit të ri para rastit të parë të sëmundjes, e cila, siç tha ai, rezultoi që vendi ynë të ishte ndër të fundit në Evropë që kishte importin e virusit në territorin e tij dhe shtoi se ata janë jashtëzakonisht krenarë për këtë çështje.

Ministri tha gjithashtu se të gjithë treguesit janë në anën e një pune të bërë mirë të nënshkruar nga sistemi shëndetësor malazez.

SHARE